Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Kan zoon aansprakelijk worden gesteld voor rekeningen die zijn vader niet betaald voor rijlessen?

Mijn zoon woont bij mij (moeder) en was minderjarig toen hij met autorijlessen begon. In Juli is hij 18 geworden, hij heeft afgelopen maand zijn rijbewijs gehaald. Zijn vader en ik hebben sinds 15 jaar geen relatie meer, zijn niet getrouwd en hij heeft nooit op het adres gewoond waar ik en mijn zoon woonachtig zijn. Vader heeft overeenkomst afgesloten met rijschoolhouder over lessen en rijexamen. Hij heeft de rijlessen en rijbewijs cadeau gegeven, dat was althans de bedoeling maar nu blijkt dat een groot deel van de rekening niet is betaald. Een aantal weken geleden kreeg mijn zoon post van een incassobureau dat is ingeschakeld door de rijschoolhouder. Ik heb ze gecontacteerd en zowel incassobureau als rijschoolhouder het juiste adres van vader doorgegeven. Incassobureau heeft mij telefonisch bevestigd dat vordering op naam staat van vader. Rijschoolhouder heeft steeds met vader contact gehad per whatsapp, ook over facturen. Facturen hebben wij op ons adres nooit ontvangen ook al zegt rijschoolhouder dat ons adres officieel factuuradres is. Vader heeft ondanks beloftes nog steeds niet betaald en nu wil het incassobureau mijn zoon toch aansprakelijk stellen, omdat hij afnemer van de lessen is geweest. Mag dit? Wat kan mijn zoon doen om te voorkomen dat hij voor de rechter moet komen ivm de rekeningen die zijn vader niet heeft betaald?

In Nederland volgt uit artikel 6:162 van het Burgerlijk Wetboek (BW) de regel dat degene die een overeenkomst aangaat, verplicht is deze na te komen. In dit geval betekent dit dat de vader, die de overeenkomst met de rijschool is aangegaan, in principe degene is die de lessen zou moeten betalen.

Echter, de situatie wordt mogelijk gecompliceerd doordat je zoon, als de persoon die de rijlessen heeft ontvangen, mogelijk ook als partij bij de overeenkomst kan worden gezien. Volgens artikel 6:164 BW kan een minderjarige die zonder toestemming van de wettelijk vertegenwoordiger een overeenkomst sluit, deze altijd vernietigen, maar dat lijkt hier niet het geval te zijn: de vader, als ouder, had toestemming gegeven.

Het is echter de vraag of je zoon nu, na het bereiken van de meerderjarigheid, aansprakelijk kan worden gehouden voor het onbetaald laten van de rekeningen door de vader. Is hij ook partij bij de overeenkomst, of is hij slechts de ontvanger van het cadeau dat de vader hem beloofde te geven?
Als mediator tussen je zoon en het incassobureau kan je overeenstemming proberen te bereiken over het feit dat je ex-partner aansprakelijk moet worden geacht. Het kan ook nuttig zijn om bewijs te verzamelen van zijn beloftes om te betalen.

Wat betreft de incasso, het incassobureau kan niet zomaar een vordering bij iemand neerleggen. Zij moeten wel kunnen aantonen dat je zoon de rechtspersoon is die de overeenkomst met de rijschool heeft gesloten. Als dat niet het geval is, is je zoon in principe niet aansprakelijk voor het voldoen van de openstaande schuld.

Het is wel belangrijk dat zowel jij als je zoon snel actie ondernemen. Adviseer je zoon om schriftelijk bezwaar te maken tegen de vordering. Hij kan dit aangetekend doen en daarbij uitleggen waarom hij niet aansprakelijk is voor de schuld. Het kan ook nuttig zijn om een advocaat in te schakelen om hem hierbij te helpen. Dit zijn complexe juridische kwesties en professionele hulp kan zeer waardevol zijn.
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag