Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Kan werkgever zorgverlof weigeren?

Ik ben momenteel werkzaam bij een verhuisbedrijf. De afgelopen 2 weken heb ik ziek doorgewerkt omdat ik me van mijn werkgever niet ziek mag melden, als ik dit wel doe heeft dit gevolgen voor mijn contract en mijn werkgever vindt het überhaupt raar als je je ziek meldt.
Nu na deze 2 weken heb ik me toch ziekgemeld omdat ik echt ziek ben en steeds te laat kom omdat ik niet goed kan slapen, want steeds als ik in slaap val word ik weer wakker omdat ik ziek ben.

Mijn moeder ligt ook in kritieke toestand in het ziekenhuis en dit heb ik aangegeven bij mijn werkgever met de vraag of hij hier rekening mee wilde houden. Dit is helaas niet gelukt omdat we steeds worden uit gehuurd aan andere bedrijven en als verhuizer ben je altijd ver weg en kan ik dus niet zomaar weg.
Dit is erg nadelig voor mij, aangezien ik al jaren mantelzorger ben, dit is ook iets wat ik bij mijn sollicitatie heb aangegeven.
Mijn moeder is net als ik mantelzorger, maar die is in deze situatie weggevallen waardoor de mantelzorg voor 2 personen nu op mij rust plus de zorgen voor mijn moeder op het moment in het ziekenhuis, en ook als ze straks weer thuis is.
Nu wil ik zorgverlof hiervoor aanvragen omdat het allemaal gewoon niet te doen is, ik maak vaak dagen van langer dan 10 uur bij het verhuisbedrijf, werkgever heeft ook meerdere keren aangegeven dat we geen dingen na werk mogen/kunnen plannen omdat we nooit zeker weten hoe laat we klaar zijn in deze sector.
Dit in combinatie zorgt ervoor dat ik het simpelweg niet allemaal kan bolwerken, en aangezien we tegenwoordig voor iedere keer dat we te laat komen een officiële waarschuwing krijgen volgt in deze situatie waarschijnlijk snel mijn ontslag, waardoor ik dus ook geen recht meer heb op een uitkering.

Ik weet niet meer wat ik moet doen, ik heb grote verantwoordelijkheden als mantelzorger en heb al een aantal keer aangegeven dat ik in gesprek wil om te kijken hoe ik dit allemaal moet doen. Vaak is dit niet mogelijk en ook na aangeven dat de opname van vakantiedagen de oplossing zou kunnen zijn was dit helaas niet mogelijk. In ieder geval niet voor mij, na deze vraag aan de werkgever mocht ik mijn vakantiedagen wel opnemen, maar vanaf begin november pas (6 november).
Toch moet ik erachter komen dat de zoon van mijn werkgever wel vrij heeft gekregen omdat het behalen van zijn vrachtwagenrijbewijs teveel stress op heeft geleverd.

Kan ik hier iets mee? Kan mijn werkgever een dringende zorgvraag weigeren en tegelijkertijd een ander zonder spoedgeval wel vrij geven?

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag