Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Kan weduwnaar aanspraak maken op erfenis?

Onze ouders hebben een gemeenschappelijk testament.

In het jaar 2000 is onze vader gestorven. Wij (8 kinderen) hebben ons erfdeel aan onze moeder afgestaan.

in het jaar 2005 is onze zus gestorven. Ze was getrouwd en het huwelijk was kinderloos.

In het jaar 2022 is onze moeder gestorven.
ee
Mijn broers en zusters zijn de mening dat de schoonzoon/weduwnaar gelijk gesteld is met ons 7 erfgenamen en een recht heeft op 1/8 van de erfenis van onze moeder.
De schoonzoon /weduwnaar word in het testament niet genoemd, dus ook niet als erfgenaam-

Ik ben van mening dat de weduwnaar geen aanspraak heeft op het erfenis van onze moeder.

Hoe is dit nu in de Nederlandse wet geregeld?

Uw vraag is of de weduwnaar van uw vooroverleden (voor haar moeder) zus als erfgenaam in de plaats komt van die vooroverleden zus, nu het testament van moeder die weduwnaar niet aanwijst als moeders erfgenaam.

Het antwoord is dat de weduwnaar geen erfgenaam is geworden. Hij vervult niet de plaats van zijn overleden vrouw. Plaatsvervulling gebeurt alleen in geval van een testament als dat in dat testament is bepaald en dan alleen nog ten gunste van de afstammelingen van uw vooroverleden zus, niet ten gunste van de man met wie zij was gehuwd.
Zou er geen testament zijn dan zou de weduwnaar ook geen erfgenaam zijn geworden. Dan is er wel plaatsvervulling, maar alleen ten gunste van afstammelingen, niet ten gunste van een partner.

Wel heeft de weduwnaar wellicht rechten uit het versterf van vader. Die was immers overleden toen zus nog in leven was. De rechten uit de nalatenschap van vader zijn bij uw toen nog levende zus terecht gekomen. De vraag is of de rechten uit vaders versterf definitief zijn afgestaan aan moeder. Vaak is er een regeling waarbij de kinderen moeder in de spullen laten tot moeder zelf is overleden. In dat geval zou de weduwnaar wellicht nog aanspraak kunnen maken op de rechten van zijn vrouw in haar aandeel van vaders versterf.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag