Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Kan schuldeiser beslagleggen op zakelijke rekening stichting?

Kan een privé schuldeiser beslag laten leggen op de zakelijke rekening van een stichting met bestuurders?

Beslaglegging op de bankrekening van een stichting door een privéschuldeiser kan alleen plaatsvinden als de stichting de schuldenaar is. Dit houdt in dat de schuldeiser een vordering moet hebben op de stichting, en niet op de bestuurders van de stichting persoonlijk of op een andere entiteit.

Het is belangrijk om op te merken dat een stichting een aparte rechtspersoon is met een eigen vermogen. Dit betekent dat het vermogen van de stichting gescheiden is van het privévermogen van de bestuurders. Schuldeisers van de bestuurders kunnen dus niet zomaar beslag leggen op de rekeningen van de stichting.

Er zijn echter sommige uitzonderingen waarbij bestuurders persoonlijk aansprakelijk kunnen worden gesteld voor de schulden van de stichting, bijvoorbeeld als er sprake is van wanbeleid of onbehoorlijk bestuur. Maar zelfs in dat geval zou een schuldeiser eerst een rechterlijke uitspraak moeten verkrijgen die de bestuurder persoonlijk aansprakelijk stelt, voordat de beslaglegging op de rekening van de stichting kan plaatsvinden.

In jouw situatie is het raadzaam om een jurist of advocaat te raadplegen die je kan adviseren op basis van de specifieke details van je zaak.
---------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag