Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Kan moeder mij onder curatele zetten?

Ik ben 19 jaar, bijna 20 en heb autisme, ik heb nooit echt een stabiele thuisomgeving gehad, en er is een tijd geweest dat ik het grootste gedeelte van mijn familie niet sprak. Momenteel zit ik in therapie voor faalangst, PTSS, verlatingsangst en dergelijke. Ik ga dit schooljaar weer beginnen met school, en ook weer verder met rijlessen, maar wil ook bij mijn tante, die mij een stabiele omgeving kan en wil bieden in gaan trekken, maar mijn moeder dreigt me onder curatele te laten zetten als ik dat ga doen, wat ik absoluut niet wil. Momenteel woon ik begeleid in een soort studentenwoning, waar ik me eenzaam en alleen voel. Is het mogelijk dat ik onder curatele word gezet door de rechter vanwege mijn momenteel mentale situatie?

Om een curatelestelling te vragen, moet er sprake zijn van een geestelijke stoornis waarbij iemand zowel zijn financiƫle als andere persoonlijke belangen niet meer kan behartigen. Autisme op zichzelf is niet automatisch een reden voor een curatele. Ook het feit dat je in therapie bent en deze hulp zoekt voor je problemen laat zien dat je actief bezig bent met je gezondheid.

Echter, het is de rechter die uiteindelijk beslist of iemand onder curatele wordt gesteld. Voor een curatele moet er een aanvraag bij de rechtbank worden ingediend door bijvoorbeeld de moeder, maar ook door een voogd of door de persoon zelf. Het is belangrijk om te weten dat de rechter alleen een curatele uitspreekt als er geen andere opties (zoals een mentorschap of bewindvoering) meer zijn.

Als er een aanvraag voor curatele wordt gedaan door je moeder, dan stuurt de rechtbank een oproep voor een zitting waar je je mening kunt geven en kunt uitleggen waarom je denkt dat je niet onder curatele gesteld hoeft te worden. Het is in die zin raadzaam zelf een jurist of advocaat te raadplegen om je belangen tijdens een mogelijke rechtszitting te kunnen behartigen. Het feit dat je naar school gaat, rijlessen neemt en hulp krijgt voor je psychische problemen kan in je voordeel werken, aangezien dit aantoont dat je in staat bent om deel te nemen aan de samenleving en ook zorg draagt voor jezelf.

Kortom, een curatelestelling is niet zomaar geregeld en er dient een goede onderbouwing voor te zijn. Je toont actief aan dat je met je psychische problemen omgaat en zelfstandigheid nastreeft, en dat zijn zaken waar de rechter zeker rekening mee zal houden. Bij een aanvraag zou ik je sterk aanraden om juridische hulp te zoeken.
---------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag