Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Kan minderjarig kind zonder toestemming online aankopen doen?

Mijn zoon van 17, niet thuiswonend maar in een instelling, heeft zonder medeweten van ouders online aankopen gedaan bij bol.com. Omdat hij niet bij zijn rekening kan blijft het te betalen bedrag openstaan. Nu wordt er gewaarschuwd met een incassobureau als het voor a.s. woensdag niet betaald is. Per toeval komen we hier achter.
Wat kunnen we ondernemen hierin?

Normaal gesproken is dit een handeling waarvan gezegd wordt dat deze normaal is voor een kind van 17 jaar. Maar u mag redenen noemen die maken dat u als ouder de rechtshandeling niet goedkeurt achteraf, en u beroept zich dan op het ontbreken van ouderlijke toestemming en op vernietiging. Als het bedrag niet al te hoog is kunt u ook de rekening betalen en zorgen dat het voortaan niet meer kan gebeuren.

Beoordeel dit antwoord:

Dit is afhankelijk van de vraag over wat voor aankopen het gaat. Onder de 18 kan een kind niet alle beslissingen zelf nemen. Hoe ouder het kind wordt hoe meer het wel zelf mag kopen. Dan gaat het vooral om kleinere producten of om producten die bij de leeftijd passen.

Bij dure producten of bijvoorbeeld abonnementen mag een verkoper er niet zomaar van uit gaan dat er sprake was van toestemming. Dan kunt u meestal de overeenkomst ongedaan maken.

Bol.com controleert niet op leeftijd en toestemming van de ouders en zij zullen dus niet van tevoren zien of er sprake is van een minderjarig kind dat een bestelling plaatst.

Mijn advies zou zijn om sowieso contact met de klantenservice op te nemen, of het nou om hoge bedragen gaat of niet.

U kunt contact met mij opnemen als u juridische bijstand wenst.

Beoordeel dit antwoord:

Ja uw zoon heeft daarnaast ook recht op de wettelijke bedenktijd maar uw vraag suggereerde of uw toestemming ja/ nee nodig was. Dan gelden er andere wetten. Overigens als het product nu nog terug gestuurd kan worden is een incassotraject te snel.(14 dagen brief is ook nog vereist)

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag