Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Kan mijn stiefvader mijn ouderlijk huis verkopen, terwijl mijn moeder nog leeft?

Goedemorgen,

Mijn moeder heeft in 1987 na de scheiding van mijn ouders een huis gekocht.
Na 3 jaar kwam haar partner bij haar wonen en ongeveer 4 jaar later zijn ze getrouwd.
Ik heb geen inzage in de contracten.
Mijn moeder is december 2022 opgenomen in een verzorgingshuis ivm Alzheimer.
Haar man wil nu het huis verkopen en een appartement kopen.
Kan dat zomaar en heeft dat gevolgen voor mijn kindsdeel?

Alvast hartelijk dank!

Het antwoord op uw vraag hangt af van een aantal factoren, waaronder de eigendomsverhoudingen van het huis en de huwelijkse voorwaarden (indien van toepassing) tussen uw moeder en haar partner. Over het algemeen geldt dat als uw moeder het huis in haar eentje heeft gekocht, het huis haar eigendom is en zij het recht heeft om het huis te verkopen als zij dat wil. Als het huis echter in gemeenschappelijk eigendom is verworven, kan haar partner ook het recht hebben om het huis te verkopen, afhankelijk van de huwelijkse voorwaarden en het erfrecht.

Als uw stiefvader het huis verkoopt, heeft u als kind in principe recht op uw kindsdeel van de opbrengst van de verkoop, tenzij dit recht is uitgesloten in de huwelijkse voorwaarden of door uw moeder bij testament is bepaald. Het kindsdeel is een wettelijk recht op een deel van de erfenis van uw ouder, ongeacht of de ouder nog leeft. Het is mogelijk dat uw stiefvader uw moeder in dat geval moet compenseren voor het bedrag dat u ontvangt als uw kindsdeel.

Het is belangrijk dat u inzicht krijgt in de eigendomsverhoudingen en huwelijkse voorwaarden van het huis en dat u contact opneemt met een notaris of advocaat om u te laten adviseren over uw rechten en plichten in deze situatie. U kunt ook overwegen om een advocaat in te schakelen om uw belangen te behartigen en uw rechten te waarborgen.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag