Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Kan mijn reisbureau aansprakelijk worden gesteld als iemand na een reis Corona heeft opgelopen?

Wij zijn een klein (1-mans) bedrijf en verzorgen reizen in Europa met een touringcar. Mensen boeken onze reizen telefonisch, per e-mail of persoonlijk tijdens een andere reis.
Stel; we organiseren een dagtocht naar een bijvoorbeeld de Orchideeënhoeve te Luttelgeest. Dit is een overdekt tuincentrum waar ook een restaurant aanwezig is, een dierentuin en een grote winkel. De dag ziet er in het kort uit: in de ochtend gaan we ergens koffie met gebak nuttigen, daarna rijden we naar Luttelgeest waar we beginnen met een lunch waarna iedereen vrij is om rond te kijken. Aan het eind van de dag brengen we ze weer naar huis. Voor vertrek in de ochtend vragen we de mensen of ze Covid-klachten hebben én dragen ze allemaal een mondkapje in de touringcar wat verplicht is. Het kan altijd gebeuren dat we tijdens de reis niet gemerkt hebben dat iemand het mondkapje heeft afgedaan of dat de Orchideeënhoeve het achteraf niet goed had geregeld wat Covid-regels betreft.
Vraag; als iemand een bepaalde tijd na deze reis Corona heeft opgelopen, kunnen wij hiervoor aansprakelijk worden gesteld of aangeklaagd?
Alvast hartelijk dank voor de moeite en informatie!

In zijn algemeenheid is iemand aansprakelijk als er sprake is van handelen waardoor het gevolg is ontstaan en dit is toe te rekenen. Of u heeft schuld aan een gevolg. U heeft bijvoorbeeld geen mondkapjes op. Vindt het niet nodig dat de bezoekers dat doen. En/of u laat besmette werknemers werken en houdt de touringcar niet schoon.

Als u aan alle geldende voorwaarden voldoet en u informeert de reizigers, houdt (in ieder geval) bij de start, einde en in de touringcar voldoende toezicht dan kan er niet snel een situatie ontstaan waarin u aansprakelijk zou zijn voor een opgelopen corona besmetting. U geeft in uw communicatie de geldende regels aan (ook in de touringcar). U heeft extra mondkapjes voorhanden enz. Dan zal er niet snel sprake zijn van een situatie waarin u aansprakelijk kunt worden gesteld.

Het zou ook moeilijk zijn aan te tonen waar de besmetting is opgelopen.

U kunt desgewenst vrijblijvend contact mij opnemen over uw juridische vragen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag