Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Kan mijn man mij het huis uitzetten?

Ik ben ruim 3,5 getrouwd onder huwelijkse voorwaarden en sinds 2 maanden hebben we besloten dat we gaan scheiden. We hebben contact met een mediator maar nog niks geen concrete afspraken gemaakt. Het huis en de hypotheeklasten staan op de naam van mijn man. Samen hebben we een dochter van 2,5 jaar. Sinds haar geboorte ben ik huismoeder geweest en had hierdoor geen inkomen. Sinds begin oktober heb ik een fulltime baan. Mijn man wil dat ik nu alle kosten voor 50% op me neem, ook al is zijn inkomen een stuk hoger. Maar ook dat ik nu meebetaal aan de hypotheek sinds we besloten hebben dat we gaan scheiden, zolang ik hier nog woon. Mag / kan hij eisen dat ik meebetaal aan de hypotheek van zijn koopwoning waar ik later niks van terug zie? Ik heb mondeling mijn akkoord gegeven dat ik meebetaal omdat ik bang ben dat tie me op straat zet en ik nergens met mijn dochter heen kan. Maar vandaag liep de spanning om een andere reden hoog op en dreigde die me het huis uit te zetten. Kan en mag hij dit zomaar doen terwijl we nog getrouwd zijn?

Tijdens het huwelijk hebben beide partners recht op woonruimte en kan één partner de andere partner niet zomaar uitzetten. Dit geldt ook als er al besloten is om te gaan scheiden. Het is wel zo dat, als één van de partners het huis verlaat, de andere partner het huis kan blijven betalen. Als u nog getrouwd bent, heeft u dus recht om in het huis te blijven wonen totdat de scheiding is afgerond.

Als uw man dreigt om u het huis uit te zetten, is het verstandig om hierover te praten met een mediator of een jurist. Zij kunnen u adviseren over wat u in deze situatie het beste kunt doen. Het is ook verstandig om u te laten adviseren over de financiële afspraken die gemaakt worden tijdens de scheiding, zoals de verdeling van de hypotheeklasten. De Echtscheidingswinkel kan u hierbij wellicht verder helpen. Hun telefoonnummer is 0800 822 4433.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag