Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Kan mijn ex-partner ineens partneralimentatie gaan vragen als ik dat daarvoor nooit betaald heb?

Beste,

2,5 jaar geleden gescheiden. In convenant afspraken gemaakt over PA en KA.
De KA altijd betaald, PA niet omdat ex meer uren is gaan werken.
Nu mailtje gekregen dat ze al bijna een jaar ziek thuis zit, binnenkort terugzakt in inkomen (2e jaar ziektewet, dus 70%) en alsnog de PA wil.

In convenant is termijn van 5 jaar afgesproken voor PA. Maar ook dat bij stijging van inkomen het meerdere op het PA bedrag in mindering wordt gebracht. Verder dat als de stijging meer is dan het vermelde bedrag aan PA het recht op een bijdrage vervalt. Voor de volledigheid hieronder de volledige tekst:

"2.6 indien de vrouw een hoger bruto inkomen uit arbeid gaat ontvangen dan het bruto inkomen zoals bedoeld in art. 2.2 (met daarin haar bruto jaarinkomen ten tijde van ondertekening), dan wordt het meerdere voor 100% op de alimentatie in mindering gebracht. Indien deze bruto stijging van het inkomen uit arbeid van de vrouw de in art. 2.3 (met daarin afgesproken bedrag aan PA) bedoelde bijdrage van de man in de kosten van het levensonderhoud van de vrouw overstijgt, dan vervalt het recht van de vrouw op een bijdrage van de man in de kosten van haar levensonderhoud en is de man dus niet langer gebonden om PA aan de vrouw te betalen.""

Bovenstaande was bedoeld om voor eens en altijd van de PA af te zijn.

Een aantal vragen spelen nu bij mij:
1. kan/mag ex dit vragen
2. kan/mag ik weigeren te betalen (consequenties?)
3. moet terugval in inkomen door ex aangetoond worden (hoe?)
4. bij toch moeten betalen van PA, stopt dit dan ook echt na 5 jaar?
5. in mailtje stond ook dat een afkeurtraject wordt opgestart. Heeft dit consequenties voor PA?
6. bij toch moeten betalen van PA, moeten de indexaties van voorgaande jaren doorgerekend worden (2019=2%, 2020=2,5%, 2021=3%) of kan afgesproken bedrag volstaan?
7. hoe is te achterhalen/aan te tonen of iemand samenleeft (art. 1:160 BW)?

Al met al een rijtje met vragen/onduidelijkheden voor mij.

Vast bedankt voor het lezen en beantwoorden.

Hoewel u zeer uitvoerig bent in uw vraagstelling en duidelijke informatie geeft, zal voor de beantwoording van uw vragen kennis moeten worden genomen van de volledige inhoud van het convenant. Het hangt er immers van af wat u exact met elkaar bent overeengekomen ten aanzien van de partneralimentatie. Het feit dat uw ex-partner ziek geworden is, kan een onvoorziene omstandigheid zijn waar u samen in het convenant niet in heeft voorzien. U zult de partneralimentatie voor nu hoogstwaarschijnlijk moeten voldoen. De verplichting daartoe vervalt als uw ex-parnter is gaan samenwonen. Dat valt niet in alle situaties even makkelijk aan te tonen evenwel. Desgewenst kunt u contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag