Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Kan in een koopovereenkomst en de notariele akte van overdracht condities worden gesteld dat de koper een deelnemer moet worden van STG?

Goede morgen,

Wij hebben een perceel van een project ontwikkelaar (hierna ABC NV) gekocht. In de koopakte en de notariele akte zijn onder meer de volgende condities opgenomen:

1. Dat wij deelnemer worden van een stichting (hierna STG).
2. Bouwregels voor het construeren van een woonhuis in woonwijk ZTE. In de statuten van STG is een verwijzing naar deze bouwregels.

STG is door ABC NV opgericht. De notariele akte van STG is ten overstaan van de directeur van ABC NV verleden.

Het doel van STG is:
1. Het bijhouden van de administratie, onderhoud van de wegen en de bescherming van de architectonische integriteit van ZTE.
2. Het toezicht houden en controleren dat de bouwregels worden gevolgd.

De bouwregels omvatten onder meer dat wij op vier bouw momenten het bestuur op de hoogte moeten stellen. Wij zijn alleen het eerste bouwmoment nagekomen. De voorzitter deelde ons mondeling mede dat de drie overige momenten niet nodig waren aangezien wij een eensverdiepingshuis bouwen.

Indien de bouwregels niet worden nageleefd kan het Bestuur een boete van 1000 per dag opleggen. Onze aannemer heeft de bouwregels niet nageleefd waardoor het Bestuur ons een boete van 5000 heeft opgelegd. Gedurende de bouw heeft alleen bij het eerste bouwmoment inspectie van een door STG aangewezen architect plaatsgehad.

STG heeft ons een dwangbrief gestuurd tien maanden na oplevering van ons huis toen wij goedkeurig vroegen voor een wijziging van ons rijoprit Voor elke niet nagekomen bouwregel heeft het bestuur ons 1000 in rekening gebracht.

Als deelnemer betalen wij elk kwartaal contributie. Ook hebben wij bij de koop een eenmalige bijdrage moeten betalen. Conform de statuten van STG kan het Bestuur de eenmalige bijdrage aan de deelnemers terugbetalen indien STG over voldoende liquide middelen beschikt.

STG houdt jaarlijks een vergadering voor deelnemers. Het bestuur informeert de deelnemers onder meer over de ontwikkelingen van de projecten van ABC NV, begroting van STG voor het komend jaar en een voorlopig financieel verslag van STG van het vorig jaar. Wij stemmen niet voor de begroting en ook niet voor de bestemming van het financieel resultaat van STG.

Deze stichting heeft een driehoofdig bestuur (voorzitter, penningmeester en secretaris). In de notariele akte van de stichting is onder meer opgenomen dat het bestuurslid:
1. Een deelnemer moet zijn
2. In ZTE woonachtig moet zijn

Er kan van voorgaande regel worden afgeweken gedurende de periode van project ontwikkeling (die is nog steeds gaande). ABC NV kan gedurende deze periode afwijken door een (1) bestuurslid aan te stellen als het bestuur uit drie leden bestaat.

Het bestuur bestaat uit drie leden:
• de voorzitter welke de directeur van ABC NV is en niet woonachtig in ZTE
• de pennigmeester woont niet in ZTE
• de secretaris heeft als woonadres een onbebouwd perceel in ZTE

Deze informatie is ontleend uit een uittreksel van STG van de kamer van koophandel.

Volgens de statuten van de stichting is een deelnemer:
• De eigenaar van een individuele perceel
• Een eigenaar van meer dan een (1) perceel wordt beschouwd als een deelnemer voor elke perceel

Er zijn nog een aantal percelen die eigendom zijn van ABC NV.

Vragen:
1. Kan in een koopovereenkomst en de notariele akte van overdracht condities worden gesteld dat de koper een deelnemer moet worden van STG?

2. Kan in de koopovereenkomst en de notariele akte van overdracht bouwregels worden opgenomen?

3. Is de Stichting de juiste rechtsvorm voor het bereiken van de doelen?

4. Kan een stichting deelnemers hebben? Kan een Stichting van de deelnemers contributies eisen?

5. Bij het niet betalen van de contributies wordt 15% boete in rekening gebracht welke elk kwartaal verhoogd wordt met 15% over het uitstaand bedrag als het niet per volgend kwartaal is betaald.
Is deze wijze van boete oplegging redelijk?

6. Kan een stichting een eenmalige bijdrage opeisen en daarna weer aan de deelnemers terugbetalen?

7. Is ons huidig bestuur rechtmatig (vereisten voor Bestuur)?

8. Is de boete van 1000 per niet nagekomen bouwregel redelijk?

9. Is ABC NV een deelnemer? Is ABC NV ook kwartaalgewijze contributie verschulidgd?

10. Kan van ABC NV contributies met terugwerkende kracht gevorderd worden als ze een deelnemer zijn en nooit contributies hebben betaald?

11. Zijn wij schuldig voor het niet nakomen van de bouwregels en welke maatregelen kan STG nemen als wij hun vordering van 5000 niet betalen?

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag