Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Kan ik waterschade verhalen op de buren?

Min buren hebben omheining neergezet om een balkon. Nu blijkt de poot van de omheining te lekken: water loopt nu onze slaapkamer in! Nu we weten dat de lekkage daar zit, zijn de buren dan verplicht de rekening dakdekker te betalen. Wij konden liet langer wachten en hebben zelf de schade hersteld. Hoe kunnen wij dit verhalen op de buren?

Volgens het Burgerlijk Wetboek (Artikel 6:162) kan iemand aansprakelijk zijn voor schade die is veroorzaakt door een onrechtmatige daad. Als je kunt aantonen dat de lekkage is veroorzaakt door werkzaamheden van je buren en dat daarbij onzorgvuldig is gehandeld (bijvoorbeeld omdat ze wisten dat de omheining lekte en er niets aan deden), dan zou dit beschouwd kunnen worden als een onrechtmatige daad.

Het is hierbij belangrijk dat je hen op de hoogte hebt gesteld van de lekkage en hen de kans hebt gegeven om het probleem op te lossen. Heb je bewijs dat je dit hebt gedaan (zoals e-mailcorrespondentie, brieven of getuigenverklaringen), dan kan dit helpen bij het verhalen van de kosten.

Daarnaast is het van belang dat de schade die je hebt ondervonden daadwerkelijk voortvloeit uit die lekkage en dat je daar bewijs van hebt. Kosten van een dakdekker en eventuele andere herstelkosten kunnen hiertoe behoren, maar ook eventuele vervolgschade in je slaapkamer.

Mocht je er met je buren niet uitkomen, dan zou je de stap kunnen overwegen om een jurist of advocaat in te schakelen om je hierbij te helpen. Het verhalen van schade kan d.m.v. een brief waarin alle kosten specifiek worden uiteengezet en met bewijs van de geleden schade.

Onthoud dat dit advies een oriƫnterend karakter heeft en de daadwerkelijke juridische situatie anders kan zijn, afhankelijk van de specifieke feiten en omstandigheden. Het kan verstandig zijn om professioneel juridisch advies in te winnen.
--------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag