Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Kan ik verzoek gezag vader weigeren?

Ik ben nooit getrouwd geweest of heb samen geleefd met mijn ex. We hebben een dochter van 6 en nu wil hij gezag en er loopt al een zaak in de rechtbank. Hij heeft een DNA-test gedaan, maar kan ik zijn verzoek weigeren? Hij is geen goede vader.

Het aanvragen van ouderlijk gezag is een juridische procedure. Onder Nederlands recht, als de vader biologisch heeft bewezen dat hij de vader is, zoals in dit geval met een DNA-test, dan heeft hij het recht om ouderlijk gezag aan te vragen. Het gezamenlijk gezag over een kind kan worden verleend door de rechtbank op verzoek van de ouders of één van hen.

Als er al een zaak bij de rechtbank loopt, betekent dit dat de beslissing uiteindelijk door de rechtbank zal worden genomen. De rechter zal altijd het belang van het kind voorop stellen en kijken wat het beste is voor het kind, ook bij het beoordelen van het verzoek voor ouderlijk gezag.

Als u van mening bent dat de vader geen goede ouderlijke vaardigheden heeft, is het belangrijk om dit aan de rechtbank te laten zien met bewijs om uw standpunt te ondersteunen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van getuigenverklaringen, e-mails of andere documenten die zijn gedrag tonen.

Op dit moment kunt u als moeder niet direct zijn verzoek om gezag weigeren, maar u kunt wel uw zorgen en argumenten aan de rechter presenteren. Het is sterk aan te raden een jurist, of nog beter een gespecialiseerde familierechtadvocaat te raadplegen om u bij te staan in deze procedure. Zij kunnen u helpen met het formuleren van uw argumenten en het presenteren van bewijs.
----------------
Let op! Dit oriënterend advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer
----------------
Bel ons voor verdere hulp
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Mogelijk kunnen wij u gratis verder helpen of doorverwijzen naar een betrouwbare advocaat of jurist. Bel ons tijdens kantoortijden op 040 2350423.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag