Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Kan ik ook wettelijk aansprakelijk gesteld worden voor kosten van uitvaart?

Mijn zus is plotseling opgenomen op de IC afdeling van het ziekenhuis. Ons is te kennen gegeven dat we ernstig rekening moeten houden met haar overlijden. Mijn zus heeft één kind, een dochter.
Wij zijn van mening dat zij, bij overlijden van haar moeder, degene is die aansprakelijk is. Zoals voor het regelen van de uitvaart, maar ook de verdere afhandeling van zaken die samenhangen met een overlijden. Ik denk hierbij aan het opzeggen van de huur, eventuele abonnementen en kennisgeven van instanties. Natuurlijk willen wij, mijn man en ik, haar helpen/ondersteunen bij deze moeilijke klus. Omdat er, voorzichtig gezegd, geen warme band is met de dochter van mijn zus voorzie ik problemen, vooral van financiële aard. Ik ben bang dat zij haar verantwoordelijkheid niet zal nemen waardoor schulden kunnen ontstaan.
Mijn vraag is of ik, als zus van Anna, ook wettelijk aansprakelijk gesteld kan worden? Denk aan kosten uitvaart, huurschuld door niet tijdig opzeggen contract ed. SVP advies hierin.

Allereerst hoop ik voor u dat uw zus alsnog zal gaan herstellen ondanks het bericht dat u vanuit het ziekenhuis heeft verkregen. Verder kunt u niet zo maar aansprakelijk gesteld worden. Mocht uw zus alsnog komen te overlijden, dan is in beginsel de erfgenaam aansprakelijk. Als deze afstand zou doen van de nalatenschap van haar moeder, zou het inderdaad kunnen dat u de volgende erfgenaam zou zijn. Afhankelijk van de vraag hoeveel vermogen er dan is, of hoeveel schulden, kan het soms verstandig zijn afstand te doen van de nalatenschap. Dan bent u niet aansprakelijk voor schulden maar verkrijgt u ook niets en mag u ook niets meenemen uit de eventuele nalatenschap van uw zus. Heel veel sterkte de komende tijd.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag