Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Kan ik mijn contract voor bepaalde tijd tussentijds opzeggen?

Ik heb momenteel een jaarcontract (bepaalde tijd) dat loopt tot en met 30 april 2024. Echter ben ik er achter gekomen dat dit gewoon niet de functie voor mij is om de volgende redenen:
- Ik vind het werk te hectisch, kan er niet goed tegen, veroorzaakt teveel stress.
- Reisafstand is me toch flink tegen gaan vallen, beïnvloed mijn werk/prive balans teveel.
- Ik mis de leuke klik met collega's zoals ik deze bij mijn vorige werkgever had.
- Ik mis het om met mijn handen te werken, de hele dag achter de computer is helaas toch niets voor mij..

Om deze redenen ben ik verder gaan solliciteren, en nu heb ik vanuit een potentiëel nieuwe werkgever een voorstel gekregen wat mij wel aanstaat. Ik zou daar graag per maart willen beginnen.

In mijn contract staat het volgende:

"Artikel 3. Opzegging.
Beide partijen hebben de mogelijkheid de arbeidsovereenkomst tussentijds op te zeggen met inachtneming van de wettelijke voorschriften en opzegtermijnen. Opzegging dient plaats te vinden tegen het eind van de kalendermaand."

Nu las ik op internet dat je bij een contract voor bepaalde tijd afspraken dient te maken voor tussentijdse opzegging. Indien hier geen afspraken over zijn gemaakt loopt het contract gewoon vanzelf af.

Anderzijds zag ik ook ergens dat als er geen afspraken gemaakt zijn over een opzegtermijn, dat je dan gewoon een opzegtermijn hebt van 1 maand.

Kunt u mij alstublieft vertellen of ik gewoon in mijn recht sta om het arbeidscontract op te zeggen met een opzegtermijn van 1 maand?

De tekst zoals deze in mijn contract staat, kan ook gezien worden als afspraak? Daar staat immers in principe dat beide partijen de arbeidsovereenkomst tussentijds kunnen beëindigen..

Ik zie uw reactie héél graag tegemoet!

Alvast bedankt voor uw reactie.


Met vriendelijke groet,
Leroy

Beste Leroy,

Het is belangrijk om op te merken dat ik geen persoonlijk juridisch advies geef, maar ik geef je graag enige richting op basis van de informatie die je hebt verstrekt.

Het artikel uit je contract lijkt inderdaad op een clausule die het mogelijk maakt voor zowel jou als je werkgever om de arbeidsovereenkomst tussentijds op te zeggen. De tekst \"beide partijen hebben de mogelijkheid de arbeidsovereenkomst tussentijds op te zeggen met inachtneming van de wettelijke voorschriften en opzegtermijnen\" kan worden geïnterpreteerd als een dergelijke clausule. \"Wettelijke voorschriften en opzegtermijnen\" verwijst in deze context over het algemeen naar de wettelijke opzegtermijn van één maand.

Vanuit een strikt juridisch oogpunt, zou je op basis van deze clausule in je contract, mogelijk je contract tussentijds kunnen opzeggen met inachtneming van de wettelijke opzegtermijn - mits er geen andere beperkingen of voorwaarden in je contract of CAO zijn opgenomen.

Daarnaast moet je de opzegging doen tegen het einde van de kalendermaand, zoals in je contract wordt genoemd. Dus als je bijvoorbeeld op 15 februari opzegt, zal je contract aflopen op 31 maart.

Echter, de exacte interpretatie en toepasbaarheid kan variëren afhankelijk van de volledige tekst van je contract en eventuele toepasselijke branche- of bedrijfsregels. Ik raad je aan om deze kwestie met een juridisch adviseur of advocaat te bespreken om volledig te begrijpen wat je rechten en verplichtingen zijn in deze situatie.

Ik hoop dat deze informatie nuttig voor je is.
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag