Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Kan ik lease overeenkomst ontbinden?

Ik heb een lease overeenkomst ondertekent met een vermoedelijke leveringstermijn (eerst is gecommuniceerd via email: week 36, daarna week 44, en nu "ergens in 2022" door het wereldwijde chiptekort en doordat de fabriek stil ligt). Ik heb gecommuniceerd dat ik de auto graag zsm wilde hebben, omdat ik deze voor werk nodig heb en daarbij ben ik dus akkoord gegaan met 10 weken levertijd voordat ik ondertekende. Na ondertekening is deze levertermijn verschoven en sinds 2 weken is het niet duidelijk wanneer de auto komt en of deze überhaupt nog komt..

In de tussentijd heb ik, (toen de levertijd van week 36 naar week 44 werd verschoven) gevraagd om een voorloop auto. Deze moet ik tegen hetzelfde tarief afnemen als de lease auto (een A3 met allerlei opties en automaat vanwege een beperking) van mijn keuze, maar de voorloop auto is een kale A1 (en dus een aantal klasse's lager en handgeschakeld). Ik ging hiermee akkoord omdat dit de enige optie was en dit eigenlijk maar voor 2/3 weken zou zijn.. Inmiddels is bekend dat de auto niet in week 44 komt en heb ik de voorloop auto opgezegd vanwege bovenstaande reden en gevraagd naar de mogelijkheden van een automaat, hier is geen reactie op gekomen en inmiddels kan ik elders een auto krijgen die gelijk kan worden geleverd. Omdat ik nu niet weet waar ik aan toe ben bij hen, vraag ik me af in hoeverre het mogelijk is om mijn overeenkomst te ontbinden (eventueel nadat ik de verhuurder in gebreke stel en een redelijke termijn van 3 weken voorstel om de auto alsnog te leveren, mocht dit niet lukken dan zou ik kunnen ontbinden, volgens de bovag voorwaarden waar zij bij zijn aangesloten).

Ik weet niet zeker of bovenstaande klopt, aangezien in mijn lease overeenkomst (algemene voorwaarden keurmerk private lease) niet staat beschreven wat mijn rechten zijn in deze situatie; alleen dat de verhuurder de leaseovereenkomst kan ontbinden in dit geval (levering niet mogelijk door overmacht).

Helaas zetten bedrijven vaak niet de rechten van de andere partij in de algemene voorwaarden. Deze zijn vaak door en voor het bedrijf zelf geschreven.

In het artikel over ontbinding van de leaseovereenkomst zie ik inderdaad dat het bijna alleen over de leasemaatschappij gaat. Echter staat er ook onderstaande zin:
De wettelijke ontbindingsmogelijkheden zijn verder volledig van toepassing

Wettelijk gezien kan een overeenkomst (kort gezegd) ontbonden worden als deze niet wordt nagekomen, na o.m. een ingebrekestelling en een redelijke termijn.

Eigenlijk geeft u al een heel mooi verloop aan in uw vraag. U heeft een overeenkomst afgesloten die het bedrijf niet kan nakomen. Het bedrijf is dus in gebreke. Nu zou er een ingebrekestelling verzonden kunnen worden waarin het bedrijf nog een (redelijke) termijn krijgt om alsnog aan de overeenkomst te voldoen.

Indien u juridische bijstand wenst kunt u contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag