Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Kan ik kosten terugvorderen van 2 zieke pony's na aankoop?

Mijn moeder heeft 18 nov 2 pony's gekocht bij een handelsstal. Ik was daarbij met mijn vriend. 9 nov zijn de pony's gebracht en 20 nov waren ze al ziek. Ze hadden een snotneus, hoesten en koorts. Di 23 nov kwam de dierenarts en hebben ze droes, 1 van de 2 had een abces bij de keelholte. Ook blijkt de andere pony maandblindheid te hebben. Dit alles was 18 nov niet zichtbaar, er is ook niks verteld over de zeer besmettelijke ziekte die bij hen op stal moet heersen en over de blindheid van de pony. Nu hebben wij dierenartskosten en de waarde van de blinde pony is veel lager. Wij willen een deel van de aankoopsom terug en de dierenartskosten, heeft dat kans van slagen? Er is geen koopovereenkomst wel getuigen en betaalbewijzen.

Normaal gesproken heeft de koper van een dier een onderzoeksplicht naar de gezondheid ervan . Had uw moeder destijds de genoemde gebreken met een gedegen onderzoek moeten kunnen opmerken? Als uw moeder kan bewijzen dat de verkoper bewust informatie heeft achtergelaten zijn er daarnaast mogelijkheden op grond van bedrog of dwaling iets te doen met het verhalen van de schade.

Beoordeel dit antwoord:

Ik heb eerder overeenkomsten van koop van een pony met verborgen gebreken vernietigd wegens dwaling of ontbonden wegens non conformiteit. De gevolgen zijn ongeveer hetzelfde : er kan een prijsvermindering plaatsvinden maar ook teruggave van de dieren onder gelijktijdige teruggave van de koopsom plus de schade. Hier is de vraag of de ziekte aan het licht had kunnen komen door professioneel onderzoek of dat het is verzwegen, ook het vermoeden van. Neemt u even contact met mij per email dan kan ik een ander met bespreken vooralsnog kosteloos.(info@rechtinjestad.nl)

Beoordeel dit antwoord:

even aanvullend: er is wel zeker een koopcontract, het hoeft niet schriftelijk aangegaan te worden en er is voldaan aan de vereisten van (consumenten) koop.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag