Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Kan ik kosten isolatie verhalen op verkoper?

Wij hebben vorig jaar een nieuwbouwwoning gekocht. In de brochure stond dat de garage geïsoleerd was. Wij hebben de garagedeur vervangen voor een kozijn en alle wanden (ook de wanden waar alleen bakstenen zichtbaar waren) laten stuken. Nu een klein jaar later hebben we op 2 plekken schimmel. Wat blijkt, de wand bij de garagedeur is niet geïsoleerd en er is 1 klein wandje niet geïsoleerd. Dit waren bakstenen en dan is het niet geïsoleerd is ons verteld. Er was nog een stukje baksteen maar omdat dat deel van de garage tegen het woonhuis aanstaat is dat deel wel geïsoleerd. Wij hebben er geen verstand van en zijn uitgegaan van de verkoopbrochure. Omdat het gestukt is (door ons na aankoop laten doen) kan het vocht van een enkel steens muur niet kwijt en ontstaat schimmel. De verkopers zeggen nu, je had kunnen zien dat het niet geïsoleerd was. Om het schimmelprobleem op te lossen, laten we nu de overige 2 wanden isoleren. Kan ik deze kosten verhalen op de verkoper?

De juridische situatie bij de aankoop van een woning (ook bij een nieuwbouwwoning) is dat de woning de eigenschappen moet bezitten die voor het normale gebruik nodig zijn en waarvan de koper de aanwezigheid niet hoefde te betwijfelen (artikel 7:17 van het Burgerlijk Wetboek). Als de verkoper heeft aangegeven dat de garage geïsoleerd was maar dit blijkt niet het geval te zijn, kan het zijn dat de verkoper zijn mededelingsverplichting geschonden heeft. In dit geval zou de verkoper in beginsel aansprakelijk kunnen zijn.

Maar aan de andere kant, als koper heb je ook een onderzoeksplicht. Dit betekent dat je bepaalde eigenschappen zelf had moeten onderzoeken of vragen naar de aanwezigheid ervan. In dit geval had je als koper kunnen onderzoeken of de isolatie adequaat was, voordat je het stucwerk liet aanbrengen.

De vraag is dus in hoeverre jouw onderzoeksplicht weegt tegenover de mededelingsplicht van de verkoper. Ook speelt de inhoud van het koopcontract een rol, wat daar over gebreken en de aansprakelijkheid daarvoor is afgesproken.

Het is aan te raden om in jouw situatie contact op te nemen met een jurist of advocaat, om te beoordelen op basis van alle omstandigheden en ingezien contract of kosten verhaalt kunnen worden.

Let op: Dit advies is slechts oriënterend en geen juridisch advies.
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag