Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Kan ik koop auto ontbinden?

Ik heb in 2020 een nieuwe Opel ampère E gekocht. Zoals bekend problemen met de hoogspanning accu inmiddels in april 2023.
Nieuwe accu. Maar op 7 december 2023 spontaan met gas geven op de snelweg alle stroom weg, was driekwart vol. De kilometerstand is maar 26000. Volgens mijn dealer was dit een software probleem. De auto staat sindsdien bij de dealer. Nu op 12-01-2024 heb ik nog steeds de auto niet terug. Ik weet niet wanneer hij klaar is. Ik heb gekozen voor deze auto vanwege zijn actieradius. Wij overwinteren in Spanje en hebben nu al 3 jaar niet met de auto kunnen gaan. Hierdoor maken wij elke keer extra kosten.
Kan ik alsnog de koop ongedaan maken?.

Je zou kunnen overwegen om de koop van je auto ongedaan te maken onder de noemer "non-conformiteit". Non-conformiteit houdt in dat het product (in dit geval de auto) niet de eigenschappen bezit die je op grond van de overeenkomst mag verwachten. Dit geldt ook voor defecten die pas na verloop van tijd optreden.

Er zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden om een koop op grond van non-conformiteit te kunnen ontbinden:

1. Het gebrek moet al bestaan op het moment van aankoop.
2. Je moet het gebrek binnen bekwame tijd (doorgaans binnen twee maanden) nadat je dit ontdekt hebt, melden bij de verkoper.
3. De verkoper moet de kans krijgen om het gebrek te repareren.
4. Je mag van de overeenkomst af als de verkoper het gebrek niet binnen een redelijke termijn kan repareren, of als de reparatie niet kan worden uitgevoerd zonder ernstige overlast voor jou.

Gezien jouw situatie lijkt het erop dat je al voldaan hebt aan de eisen van melding en de kans op reparatie. De volgende stappen zouden kunnen zijn om in gesprek te gaan met de dealer over ontbinding van de koop, of om juridisch advies in te winnen bij een gespecialiseerde advocaat of jurist.

Let wel: er zijn hier zeker nuances en de uitkomst hangt erg af van de specifieke omstandigheden. Bovendien vermindert de verwachte levensduur van de auto naarmate je hem langer in gebruik hebt, en dit kan van invloed zijn op je rechten. Het is daarom belangrijk om je goed te laten informeren.
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag