Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Kan ik kinderalimentatie verlagen?

Mijn zoon wordt 3 januari 18 jaar, volgt een BBL-2 opleiding en maandelijks ontvang ik € 295,- alimentatie voor hem. Mijn ex partner heeft eigenhandig zonder overleg per 1 januari de alimentatie stopgezet omdat hij dit volgens hem niet meer behoeft te betalen. Mijn zoon verdient max tussen 800-900,- per maand. Is dit wettelijk gezien ook het geval. Hij kan nog niet in zijn eigen levensonderhoud voorzien, wat er op neer komt dat ik als ontvanger nu alle kosten t/m zijn 21e jaar zelf moet gaan dragen. Wat is in deze reëel? Heb ik of mijn zoon nog recht op de volledige alimentatie of is het reëel het bedrag 50% per maand te verlagen?

Het is mogelijk om de kinderalimentatie te verlagen, maar hoe reëel dit is, hangt af van verschillende factoren.

Een van de belangrijkste factoren is de verandering in financiële omstandigheden. Als de alimentatieplichtige kan aantonen dat zijn of haar inkomen drastisch is gedaald sinds de originele alimentatieregeling werd opgesteld, kan dit mogelijk een geldige reden zijn om het bedrag aan kinderalimentatie aan te passen.

Daarnaast speelt de behoefte van het kind een rol. Als het kind bijvoorbeeld volwassen wordt of er komt een andere wijziging in de behoefte of kosten van het kind, dan kan dat ook leiden tot een herziening van de alimentatie.

Over het algemeen wordt een wijziging van kinderalimentatie beoordeeld aan de hand van de volgende drie stappen:

1. Is er sprake van een wijziging van omstandigheden?
2. Zo ja, leidt deze wijziging tot een herbeoordeling van de behoefte van het kind?
3. Als dat het geval is, wat is dan de draagkracht van de alimentatieplichtige?

Het is vaak aan te raden om juridisch advies in te winnen als u denkt dat een wijziging van de kinderalimentatie gerechtvaardigd zou kunnen zijn. Een professional kan u namelijk helpen een realistisch beeld te vormen van de mogelijkheden.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag