Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Kan ik huur opzeggen?

Ik wil mijn huur per direct opzeggen maar ik weet niet of ik er al recht op heb?

Het opzeggen van de huur is geregeld in de Nederlandse wet, meer specifiek in het Burgerlijk Wetboek. Hierin is opgenomen dat er bepaalde opzegtermijnen gelden voor beide partijen. De termijn voor huurders verschilt echter van de termijn voor verhuurders, dus uw vraag heeft betrekking op de huurder.

Voor een huurder geldt over het algemeen een opzegtermijn van één maand. Deze termijn kan worden verlengd wanneer dit zo in het huurcontract is opgenomen, maar nooit meer dan drie maanden zijn voor een huurder die de huur opzegt. Dit betekent dat een huurder niet per direct de huur kan opzeggen, er dient altijd rekening te worden gehouden met de opzegtermijn.

Let wel, de opzegging dient altijd schriftelijk te gebeuren, het liefst via aangetekende post of per deurwaardersexploot om de ontvangst ervan door de verhuurder te kunnen aantonen.

Het kan altijd handig zijn om juridisch advies in te winnen als je de huur wenst op te zeggen, zeker als je bijvoorbeeld te maken hebt met een huurovereenkomst voor bepaalde tijd of als er specifieke voorwaarden in je contract staan. Deze informatie is gebaseerd op algemene regels en individuele situaties kunnen verschillen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag