Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


kan ik hulp krijgen bij het toewijzen van n andere woning bij echtscheiding

Geachte heer, mevrouw,

In iedere gemeente in Nederland kunnen mensen zich inschrijven bij een woningbouwvereniging. Die heeft betaalbare huurwoningen, maar vaak ook lange wachtlijsten. In sommige gevallen komen mensen in aanmerking voor huurtoeslag. Dat is afhankelijk van hun inkomen en de hoogte van de huur.

Een scheiding is soms een reden om een urgentieverklaring (wat ‘voorrang’ betekent) aan te vragen bij een woningbouwvereniging en/of een gemeente. Met een urgentieverklaring hoeft u niet op de wachtlijst voor een woning, en heeft u binnen een aantal maanden nieuwe woonruimte. Of u urgentie krijgt, hangt af van de omstandigheden en het oordeel van de woningbouwvereniging in een gemeente. Het verschilt per gemeente welke urgentie-regels gelden en op welke manier de woningbouwvereniging oordeelt. Hiervoor kunt u kijken op de website van de woningbouwvereniging(en) in uw gemeente.

Wie -met name in de eerste scheidingsfase- in de echtelijke woning wil blijven, kan bij de rechter vragen om een voorlopige voorziening. U vraagt dan of de rechter wil bepalen dat de andere partner het huis verlaat. De voorlopige voorziening geldt alleen tijdens de echtscheidingsprocedure. Het kan zo zijn dat de rechter in de echtscheidingsprocedure daarna het huis alsnog toewijst aan de ander.

Lukt het niet om in de woning te blijven, dan moet u op zoek naar alternatieve woonruimte. U kunt informeren bij een makelaar die huurwoningen in zijn portefeuille heeft. Een makelaar met koopwoningen is ook een optie. Eigenaren willen hun huis soms bijvoorbeeld best tijdelijk verhuren omdat het dan vaak al lang te koop en leeg staat. Een andere tijdelijke oplossing is het huren van een caravan of vakantiehuisje. U doet er goed aan om uw sociale netwerk op de hoogte te brengen van het feit dat u woonruimte zoekt. Dat kan persoonlijk en via sociale media. Er bestaan veel internetpagina’s waar mensen zelf woonruimte aanbieden. Dat aanbod is er ook op Marktplaats. U moet hierbij uiteraard goed opletten en de afspraken duidelijk op papier zetten. Tot slot is een anti-kraakwoning een oplossing. Dat betekent de tijdelijke bewoning van huizen of flats die leegstaan, omdat ze gesloopt worden of omdat het bestemmingsplan verandert.

Heeft u nog vragen? Stelt u ze gerust.

Met vriendelijke groet,

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag