Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Kan ik een rechtszaak beginnen t.a.v. schade n.a.v. het Europese inreisverbod?

Beste Rechtswinkel,

Reeds een jaar is het inreisverbod van kracht voor familie van buiten Europa. Ik heb in 2018 een nieuwbouwwoning gekocht die in 2020 is opgeleverd. Maximale hypotheek en dubbele lasten want de markt is niet makkelijk maar met hulp van niet Europese schoonfamilie met ervaring in de bouw kon ik het regelen. Mijn schoonvader uit Kirgizië en schoon oom uit Rusland kunnen echter niet inreizen waardoor ik sinds juli 2020 al met dubbele lasten zit ter voorkoming van twee reisbewegingen. Mijn inziens is dit disproportioneel.

Ik heb veelvuldig gesmeekt bij vrijwel alle denkbare overheidsinstanties om hulp en om een uitzondering waarvan ook de Europese Commissie aangeeft dat Nederland bevoegd is en dat de richtlijn niet zo strikt bedoelt is als Nederland deze hanteert. Vaak ontvang ik geen antwoord maar als ik wel een antwoord krijg is dat vrijwel altijd een verwijzing naar de pagina van het inreisverbod met het verzoek om deze goed in de gaten te houden. Na een jaar begin je de hoop toch wel te verliezen. Ik heb ook reeds aangegeven los van de financiële schade allerlei stres gerelateerde klachten te ervaren zoals spontane bloedneuzen en huiduitslag.

Het liefst stap ik naar de rechter maar het Juridisch Loket weet niet hoe en ik heb door deze situatie geen extra geld om een advocaat te betalen. Recht voor iedereen toegankelijk, maar niet wanneer je klem zit tussen balie en beleid.

Ik heb een gesprek gehad met de IND die aangeeft dat ik in bezwaar kan gaan tegen de afwijzing van een visum maar het probleem is dat ik geen visum kan aanvragen omdat dit verzoek door de Rijksoverheid wordt geblokkeerd (door naar mijn weten de Consulaire dienst). Hiermee heb ik geen mogelijkheid tot enige vorm van bezwaar en zit ik voor mijn gevoel in een oneerlijk, onnodig langslepend gevecht met de overheid die geen redelijke weg bewandeld in deze casus.

Ik heb ook een aantal WOB-verzoeken ingediend bij de Rijksoverheid zijnde:
1) Documenten omtrent hoe het begrip 'familie' is geïnterpreteerd en met welke afwegingen
2) Documenten omtrent de interpretatie van het begrip 'imperative family reasons'
3) De afweging die is gemaakt om mijn casus niet te scharen onder 'imperative family reason' en uitleg over hoe het proportionaliteitsbeginsel zich verhoudt tot de financiële en mentale schade

Ik heb een zo compleet mogelijk beeld proberen te schetsen hoewel de communicatie geenszins compleet is omdat hier ook veel telefoongesprekken en Whatsapp-conversaties en brieven bij horen maar bovenstaande geeft denk ik al een goede indruk. En excuus voor het uitgebreide bericht maar ik wilde het liefste aan de voorkant een goed beeld geven. Communicatie met ambassades/Rijksoverheid loopt vanaf circa september redelijk intensief waarbij ik meerdere paden probeer te bewandelen maar vooral veel wordt doorverwezen naar de verkeerde partij.

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag