Stel vraag

Politie, Justitie

Particulier


Kan ik een boete op mijn naam laten zetten?

Een tijdje terug had ik de auto van iemand geleend en ben ik geflitst door een flitspaal voor het rijden door een rood stoplicht. De eigenaar van deze auto heeft de boete op zijn naam gekregen terwijl ik reed. Ik vroeg me af of deze boete op mijn naam gezet kan worden omdat de eigenaar in proeftijd zit om zijn rijbewijs te behouden nadat hij werd staande gehouden voor het volgende: art 8 lid 2 ahf/ond a wegenverkeerswet 1994/ art 9 lid 2 wegenverkeerswet 1994. Hij heeft zijn rijbewijs al een tijdje terug maar zit nu nog in proeftijd tot hij voor de rechter moet verschijnen. Omdat ik hem geen problemen wil veroorzaken wil ik als deze boete invloed heeft bij de uitspraak voor het behouden van zijn rijbewijs graag dat de boete terecht op mijn naam wordt geschoven indien dat mogelijk is en zo niet wat het beste is dat ik kan doen. Ik hoop u voldoende te hebben geïnformeerd, ik zie uw reactie graag tegemoet en bij voorbaat dank.

Het is begrijpelijk dat je de verantwoordelijkheid wilt nemen voor de boete die je hebt gekregen terwijl je de auto van iemand anders reed. In Nederland is het in sommige gevallen mogelijk om een verkeersboete naar de daadwerkelijke bestuurder over te dragen.

Over het algemeen wordt de boete naar de geregistreerde houder van het voertuig gestuurd, in dit geval dus de eigenaar van de auto. Echter, als deze persoon aantoont dat hij of zij niet de bestuurder was op het moment van de overtreding, kan het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) de boete overdragen aan de daadwerkelijke bestuurder. Dit kan door een bezwaar in te dienen bij het CJIB.

Houd er wel rekening mee dat het belangrijk is om de specifieke situatie en eventuele consequenties te overleggen met een juridisch expert. Vooral omdat de houder van de auto in proeftijd zit voor eerdere verkeersovertredingen.

Het is ook belangrijk op te merken dat de procedure voor het wijzigen van de naam op de boete in sommige gevallen ingewikkeld kan zijn en dat het uiteindelijke besluit bij het CJIB ligt.

In jouw geval is het zeer aan te raden om professionele juridische hulp in te schakelen om eventuele complicaties te voorkomen. Het is niet aan te raden om zonder professioneel juridisch advies actie te ondernemen.

Let wel, dit is geen juridisch advies maar bedoeld om je een idee te geven. Het kan verstandig zijn om een jurist of advocaat te benaderen."
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag