Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Kan ik een 2e woning kopen zonder aanwezigheid partner?

Mijn vrouw en ik zijn nu 36 jaar getrouwd in gemeenschap van goederen.
De koopwoning waar wij nu inwonen is inmiddels hypotheek vrij.
Door huwelijksproblemen kan ik nu van ons spaargeld een 2 kamer appartement kopen als 2de woning, zodat wij elkaar (indien nodig) voor onbepaalde tijd de rust kunnen geven.
Mijn vraag is: Kan ik dit appartement (dus zonder hypotheek) via de Notaris kopen zonder de aanwezigheid en zonder handtekening van mijn vrouw?, is mijn vrouw zonder haar handtekening evengoed mede eigenaar?, zodat als ik kom te overlijden mijn vrouw het appartement weer kan verkopen.

Kan ik een 2e woning kopen via de Notaris van ons spaargeld zonder aanwezigheid van mijn partner.?
Alvast mijn dank voor uw uitleg.

Kort antwoord op uw vragen 1)nee, 2) ja.

Beoordeel dit antwoord:

U doe een rechtshandeling die niet onder de normale beheer en beschikking van het huishouden vallen en die bovendien het gezamenlijk vermogen bezwaard als u toch nog een deel financiert. Om die reden heeft u wettelijke toestemming nodig voor de aanschaf van de tweede woning zo vereist de wet. Doet u het toch dan kan deze rechtshandeling van koop registergoed worden vernietigd. Evenwel zal een notaris tich ook een machtiging vereisen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Geachte Mr. Ferwerda,

Allereerst mijn dank voor uw (korte) antwoord.
Vanochtend heb ik iets meer informatie opgezocht en gevonden.
Op een website van de Notaris staat dat volgens de Wet er zonder hypotheek géén handtekening nodig is van de partner voor een aankoop van een 2e woning (vakantie woning - garagebox), als er wél een hypotheek nodig is, is er wél een handtekening nodig van de partner, dit omdat de bank extra zekerheid wil hebben.
Door uw korte antwoord en de omschrijving van de Notaris is het voor mij nog steeds onduidelijk, is een vakantiewoning hetzelfde als een 2e woning....of?
Uw antwoord zal hoogst waarschijnlijk Nee zijn omdat een vakantiewoning niet permanent bewoont mag worden en hierdoor niet als een 2e woning wordt gezien.

Met vriendelijke groet,
Freek van der Meij.


Reactie van de vraagsteller

Geachte Mr. Ferwerda,

Mijn excuses voor mijn eerste reactie, ik had uw tweede uitleg niet gezien.
Mijn dank voor uw tweede informatie cq uitleg, dit geeft mij meer duidelijkheid.

Met vriendelijke groet,
Freek van der Meij.


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag