Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Kan ik de kosten van een verborgen gebrek verhalen op de vorige bewoners van mijn woning?

Hallo,

Sinds de overdracht op 24 augustus 2020 van de woning zijn zowel de toilet beneden en boven evenals de douche meerdere malen verstopt geweest. het gevolg van deze verstoppingen was dat er rioolwater uit de toilet beneden liep, en de afvoer in de hoek van de garage een lekkage ontstond. In eerste instantie zijn deze verstoppingen verholpen door middel van vloeibare ontstopper en is de lekkage verholpen door een klein gedeelte van de afvoer te vervangen. De verstoppingen bleven terug komen en op 13-12-2020 was de verstopping zo heftig dat niet alleen de toilet vloer vol liep met rioolwater maar ook de gehele gang. Na flink wat schoonmaakwerk hebben wij een rioleringsbedrijf ingeschakeld om de verstopping te verhelpen en een mogelijke oorzaak te vinden.

Op 14-12-2020 heeft de loodgieter de ontstopping verholpen dmv de afvoer leeg te zuigen. Hij kwam echter het volgende tegen ´´Vochtige doekjes en tampons´´. Vervolgens is de loodgieter met een camera in de riolering gegaan om te kijken of er mogelijk meer zit wat verstoppingen kan veroorzaken. Hij kwam wortelgroei tegen in de grespijp. Hij gaf aan dat de verstopping voor nu opgelost is maar dat het zeer aannemelijk is dat er weer een verstopping veroorzaakt wordt door deze wortelgroei. Zijn advies is dan ook om de grespijp te vervangen. Daarnaast gaf hij aan dat wanneer je beton wilt storten, je altijd een grespijp moet vervangen voor PVC om deze situaties te voorkomen.

Nu zijn de vochtige doekjes en tampons lastig af te schuiven gezien de loodgieter niet aan kon geven hoelang deze al in de afvoer verstopt zaten. Ookal is het niet aannemlijk dat hiervan de schult bij onszelf ligt, gezien onze geringe tijd dat we er hebben verbleven (nog steeds woonachtig elders) en het niet gebruiken van vochtige doekjes in het algemeen. Wel is de wortelgroei iets wat niet over één nacht ontstaat en zeer aannemelijk dat dit ook al het geval was voor de overdracht van de woning.

Nu concreet mijn vraag: is het wettelijk toegestaan om beton op een oude grespijp te leggen, en sta ik juridisch sterk om de kosten van het verhelpen van de ontstopping en het vernieuwen van de riolering te verhalen bij de vorige bewoners? Naar mijn inzien is dit een verborgen gebrek en zou ik op grond hiervan het moeten kunnen verhalen.

Ik hoor graag jullie reactie hierop.

Nick

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag