Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Kan ik buren aanspreken voor schade door lekkage??

Twee onder één kap woning. Lessenaarsdak, loopt naar achterzijde af. De buren hebben een dakopbouw aan de voorzijde over de hele breedte van hun huis.Dakopbouw heeft plat dak, dit watert met kort pijp af op mijn dak. Dit geeft geconcentreerd een heleboel water op de aansluiting van mijn dak , waar de loodstrip ligt die vanuit de muur onder de eerste verticale reeks dakpannen ligt. Ik heb aan deze kant lekkage geconstateerd, kennelijk vanwege het feit van de geconcentreerde grote hoeveelheid regenwater die het voornoemde pijpje van het platte dak van de dakopbouw van de buren afvoert. Mogen de buren hun regenwater via mijn dak afvoeren? En kan ik de buren aanspreken voor de schade van de lekkage?

Meestal is het recht van afwatering geregeld in de akte van koop waar het dan als erfdienstbaarheid staat vermeld. Het werk van afwatering ( lood e.d) voor het onderhoud, herstel en vervanging zal dan door het heersend erf moeten gebeuren of door beiden als er sprake is van dubbel gebruik of mandelige muur. Van nature aflopend water moet worden ontvangen door lager gelegen erf.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Mijn vraag is nog steeds deze: is het zo dat de buren hun afgevoerde regenwater van hun dakopbouw op mijn lager gelegen dak mogen lozen? De 2 korte pijpjes die dit doen bevinden zich boven mijn gedeelte van het dak. Er is in de koopakte geen sprake van erfdienstbaarheden.


U moet water ontvangen dat van nature afloopt en u hoeft niet goed te keuren dat er hemelwater afloopt als er wijzigingen zijn gebracht in de loop ervan zoals nu. Maar erfdienstbaarheden kunnen ook ontstaan doordat er sprake van verjaring. (20 jaren)

Beoordeel dit antwoord:

in aanvulling op mijn laatste antwoord: ik kan u behulpzaam zijn door het laten opstellen van een volledige en rechtsgeldige aansprakelijkstelling voor de schade die u door toedoen van de veroorzaker heeft geleden. Neemt u in dat geval contact op via mijn e mail adres info@rechtinjestad.nl

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag