Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Kan ik boeking appartement annuleren?

We hebben dit jaar met carnaval een appartement gereserveerd voor 10 t/m 17 februari 2024.
Afgelopen oktober hebben we besloten om niet te gaan en dus af te zeggen.
Dit is 5 maanden voor ons verblijf aldaar.
De verhuurder wil dat wij toch alles betalen indien ze het appartement niet voor die periode opnieuw kan verhuren.
Mijn man voelt zich niet meer zeker met skiën en durft het niet meer aan.
Wat zijn onze rechten. Onze zoon heeft dit via de mail, samen met zijn eigen reservering, voor ons gereserveerd.

Het annuleren van een boeking is in het Nederlandse recht afhankelijk van de soort boeking, de voorwaarden van de boeking en de reden voor annulering. Als er een annuleringsbeleid was op het moment dat je de boeking hebt gemaakt, dan zullen die voorwaarden van toepassing zijn.

Een huurovereenkomst, zoals voor een appartement, kan meestal niet zomaar worden geannuleerd. Of dit mogelijk is, hangt af van wat er in de overeenkomst is afgesproken tussen jou en de verhuurder.

Indien er geen specifieke annuleringsvoorwaarden zijn en de verhuurder staat erop dat je betaalt, dan zou je kunnen proberen te onderhandelen over een schikking. Mocht dit niet lukken, dan kun je afhankelijk van de omstandigheden naar de rechter stappen om de overeenkomst te laten ontbinden.

In jullie geval is er sprake van een verandering van omstandigheden (jullie hebben besloten om niet te gaan skiën). Het is belangrijk om te weten dat, volgens het Nederlands recht, een overeenkomst niet zomaar eenzijdig kan worden ontbonden. Het feit dat jullie hebben besloten om niet meer te skiën door een gevoel van onveiligheid, betekent niet automatisch dat de overeenkomst zonder enige consequentie kan worden geannuleerd.

De verhuurder heeft ook rechten en kan een schadevergoeding eisen voor het verlies dat hij oploopt doordat jullie besluiten om niet te gaan. Echter, als de verhuurder in staat is om het appartement opnieuw te verhuren voor dezelfde periode, kan dat ervoor zorgen dat de eis voor het voldoen van de volledige boekingssom komt te vervallen. Als de verhuurder er echter niet in slaagt om het appartement opnieuw te verhuren, kan het zijn dat jullie toch alles moeten betalen.

In deze situatie raad ik aan om professioneel juridisch advies in te winnen, aangezien de interpretatie van de overeenkomst en de toepasselijke regels erg belangrijk zijn.
--------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag