Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Kan herroepingsrecht n.v.t. worden verklaard door verkoper in de algemene voorwaarden bij zwemcursus?

Via mijnzwemcoach.nl (van het KNZB) heb ik een borstcrawlcursus geboekt. Een dag later kreeg ik een bevestiging per mail waarin stond vermeld welke attributen ik allemaal moet meenemen naar de cursus. Dat het in bezit hebben van deze attributen een voorwaarde is voor deelname stond niet op de cursusinformatiepagina, maar enkel in de algemene voorwaarden vermeld. Op de cursusinformatiepagina stond enkel zwemkleding, zwembril en badmuts als benodigd. Aangezien de cursus al best prijzig was (215 euro), vond ik het ook nog moeten aanschaffen van zwemattributen (112,95 euro) toch te duur worden, waardoor ik de dag na het online reserveren en betalen me wilde beroepen op mijn herroepingsrecht. Nu blijft dat KNZB het herroepingsrecht in de algemene voorwaarden heeft uitgesloten. Met andere woorden: daar kan ik me niet op beroepen aldus hun. Echter, als ik kijk naar de diensten of producten waarbij het herroepingsrecht n.v.t. is, dan is dat in mijn ogen niet het geval bij een zwemcursus. Wat moet ik doen om mijn cursusgeld (betaald via iDeal, dus kan het niet terugvorderen via de bank) terug te krijgen?

Het Nederlands recht erkent het herroepingsrecht voor consumenten (u in dit geval) bij online aankopen, zodat ze een 'afkoelingsperiode' hebben waarin ze van hun aankoop kunnen afzien. De Warenwet legt deze periode vast als 14 dagen na de levering van een product of, in het geval van diensten, na het sluiten van een overeenkomst.

Er zijn echter bepaalde uitzonderingen op deze regel, zoals gedefinieerd in Artikel 6:230p van het Burgerlijk Wetboek. Deze uitzonderingen omvatten diensten die op vooraf vastgestelde specifieke datums worden uitgevoerd, zoals concert- of theatertickets, hotelboekingen, autoverhuurreserveringen, en dergelijke. De reden voor deze uitzonderingen is dat de leverancier vaak niet in staat zal zijn om het vakje of de service opnieuw te verkopen als de consument zich terugtrekt.

Of uw cursus onder zo'n uitzondering valt, hangt af van de specifieke omstandigheden. Over het algemeen kunnen sportevenementen en dergelijke in de categorie vallen van diensten die op een bepaalde datum of gedurende een bepaalde periode worden geleverd, maar het is wellicht niet vanzelfsprekend dat dit ook geldt voor een zwemcursus.

Aangezien de organisator stelt dat u geen herroepingsrecht heeft, maar u denkt van wel, lijkt het mij verstandig een gespecialiseerd jurist of advocaat te raadplegen. U dient de exacte voorwaarden en details van uw specifieke geval met hen te bespreken.

Daarnaast, als het gebrek aan duidelijkheid over de vereiste zwemuitrusting een punt van zorg is, zou u kunnen argumenteren dat dit een essentiƫle informatie is die voorafgaand aan de aankoop had moeten worden gegeven volgens het consumentenrecht.

Nogmaals, het is raadzaam om dit verder te bespreken met een juridisch expert om precies te bepalen wat uw rechten zijn in dit geval."
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag