Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Kan gemeente een oprit vanaf openbare weg naar een woning afsuiten omdat die oprit over gemeente grond loopt. Betreft een zgn groenstrook parallel aan straat tussen woonperceel .en straat. Deze strook heb ik al meer dan dertig jaar met schriftelijke toestemming in gebruik als deel van mijn voortuin. Dit stuk kon ik toen niet huren ivm leidingen. Nu wil de gemeente daar huur van hebben, en als ik het niet wil huren nemen ze de gehele groenstrook weer in beheer en komt mijn inrit te vervallen. Mijn woning/perceel is dan niet meer bereikbaar vanaf openbare weg. ea is ook van toepassing voor onze beide buren . Kan dit zomaar?

U heeft langdurig het gratis gebruik gehad en de eigenaar (gemeente) wil nu voor dit gebruik een (huur) vergoeding hebben. Dat is niet onrechtmatig. Immers uit niets blijkt dat aan u is toegezegd dat het gratis gebruik voor altijd zou gelden.
U heeft op zich wel een recht op noodweg (om bij de openbare weg te kunnen komen), maar ook daarvoor geldt dat de grondeigenaar aanspraak kan maken op een schadevergoeding vanwege het gebruik dat u maakt van de grond.
Wel kunt u mogelijk bezien welke oplossing voor u het voordeligst uitpakt, een beroep op het recht van noodweg / uitweg of een beroep op de gemeentelijke regeling voor gebruik van gemeentelijke groenstroken.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag