Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Kan garage reserveringskosten proefrit houden?

Mijn vrouw en ik zagen een 2e hands auto bij een autobedrijf en wilde graag een proefrit maken. Het was op een zaterdag dat wij belden en we wilden graag op maandag een proefrit maken. Dat was prima, echter hebben we 150 euro overgemaakt voor de reservering. Op die maandag hebben we een proefrit gemaakt en konden onze oude auto inruilen. Het was inmiddels sluitingstijd en de eigenaar van het autobedrijf gaf aan dat wij tot morgen, dinsdagochtend tijd hadden om erover na te denken. Dit hebben we gedaan, we hebben niet gekozen om de auto te kopen omdat er o.a. wat mankementen aan waren en er geen garantie werd gegeven op de auto die voor 5000,- te koop staat. We wilden nog even verder kijken. We vroegen de 150 euro reserveringsgeld terug maar hier was geen sprake van. De 150 euro zijn de kosten voor het vasthouden van de auto en deze zijn wij kwijt. De eigenaar van de garage gaf nog aan tijdens de proefrit dat er nog 2 proefritten voor deze auto opstaan dus er veel belangstelling voor is.

Kan een autobedrijf die ook bij Bovag staat ingeschreven het reserveringsbedrag houden?

Op basis van het beleid van de Bovag, waarbij het autobedrijf is ingeschreven, mag een autobedrijf in principe geen reserveringskosten in rekening brengen die niet worden terugbetaald als de koop niet doorgaat. Reserveringskosten zijn meestal bedoeld om de auto beschikbaar te houden en te zorgen dat deze niet wordt verkocht aan iemand anders. Als de koop niet doorgaat, zou het logisch zijn dat deze kosten worden terugbetaald.

Echter, het hangt ook af van de voorwaarden waaronder deze kosten werden aangegaan. Als bijvoorbeeld duidelijk werd gecommuniceerd en geaccepteerd dat deze kosten niet terugbetaalbaar waren (bijvoorbeeld in de vorm van een contract of overeenkomst), dan kan de zaak anders zijn.

Als u niet instemde met niet-terugvorderbaar zijn van deze kosten en er was geen duidelijke communicatie hierover, dan kunt u overwegen om een klacht in te dienen bij de Bovag, aangezien dit gedrag in strijd kan zijn met hun beleid. Het kan ook de moeite waard zijn om juridisch advies in te winnen om uw opties te onderzoeken.

Let op: Zorg er altijd voor dat u alle overeenkomsten en contracten zorgvuldig leest voordat u ermee instemt, om toekomstige problemen te voorkomen.
---------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag