Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Kan familie voogdij overnemen?

Mijn nicht zit in een instelling naar aanleiding van een NHA, haar man en zij hebben een kind, maar zijn niet getrouwd. Naar ons toe is hij bezig met het indoctrineren van hun dochter, zij (7 jaar) mag haar moeder alleen zien zonder enig ander familielid, geen overnachtingen meer en alleen maar op die bewuste afdeling. Dat vinden wij geen leven voor een meisje die haar moeder ontiegelijk mist en vreselijk aan haar hangt. Het is zelfs al zover dat ze niet meer naar de afdeling wilt, omdat ze daar niets kan doen. De moeder in kwestie heeft een probleem met haar korte termijn geheugen. Zij mag wel van de afdeling af en zelfs familie bezoeken, maar door haar NHA kan en mag zij niet meer alleen zijn en heeft zij constante zorg nodig. We hebben als familie ook al "Veilig Thuis" laten komen, maar die namen de zaak niet serieus. Bij nadere gespreksverzoeken waren zij niet bereid tot een compromis.
Nu is haar ex bezig met het dagelijkse voogdijschap, hij wil hebben dat hun dochter constant bij hem is en zich niet meer bezig houdt met haar moeder en haar familie. Hij gaat zover dat hij nu al bezig is dat dochterlief moet kiezen tussen een I-pad of de Koran.
Is er een mogelijkheid dat haar familie de voogdij over kan nemen? Bij de dood van mijn nicht is het wel geregeld dat zij naar haar tante, de zus van mijn nicht gaat, maar kunnen we dat nu ook al regelen? Is er ergens een regel in de wet die ons steun kan geven om het gezag over te nemen of desnoods het meisje helemaal over te nemen (in huis) met een bezoekregeling richting haar vader. Haar tante en haar vader wonen in dezelfde wijk, dus het is voor dochter makkelijk om haar vader te zien en te bezoeken.

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag