Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Kan erfdienstbaarheid zomaar een ander doel gaan dienen?

Wij lopen tegen het volgende aan:
Op ons perceel A rust een recht van overpad t.b.v. perceel B
Dit staat al sinds de jaren 80 in ons eigendomsbewijs. “Erfdienstbaarheid van weg om met vrachtauto’s te komen en te gaan.....”
Al 16 jaar sinds wij hier wonen is er nooit gebruik van gemaakt door de oude buren, ook omdat nut en noodzaak ontbrak. Het doel vroeger van de erfdienstbaarheid was het bereiken van een grote schuur op perceel B.
Tevens ooit geprobeerd om erfdienstbaarheid af te kopen bij oude buren maar dat wilden zij niet.
Nu het perceel verkocht is heeft de nieuwe eigenaar (ook eigenaar perceel C) het kavel gesplitst.
Het voorste deel van perceel B heeft hij weer doorverkocht (zonder erfdienstbaarheid clausule) en het achterste deel van perceel B voegt hij bij zijn eigen kavel C. Edoch kadastraal laat hij achterste deel B en C als individuele percelen bestaan. Hij voegt ze niet samen tot 1 perceel
Hij beweerd nu dat mijn perceel A dienend moet zijn t.b.v. zijn nieuwe gesplitste perceel (achterste deel B) Hij wil nl zo in zijn nieuwe achtertuin komen.
Wij vragen ons af of dit zomaar kan en mag? Ook omdat er nooit nut en noodzaak was en tevens nu opeens (onvoorziene omstandigheid) een ander doel is.
De nieuwe achtertuin van buurman C is ook bereikbaar via z’n eigen perceel, wellicht niet met auto en aanhanger zoals hij graag wil maar in ieder geval met kruiwagen mocht hij gewoon tuin onderhoud willen plegen.

Ik hoop dat jullie ons verder kunt helpen in deze kwestie want we hebben er slapeloze nachten van.

M.i vervalt de oude dienstbaarheid niet maar wordt zij verdeeld onder de gesplitste percelen als de uitoefening van de erfdienstbaarheid mogelijk is, haar aard of hoe ze is beschreven in de akte.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag