Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Kan een advocaat mij bijstaan (privaat recht) deels/volledig vergoed. zonder rechtsbijstand verzekering?

Ik heb 11 januari een rechtzaak tegen een werkgever. alles staat al klaar. Het gaat alleen om het inlezen in de zaak en mij bijstaan tijdens de zitting. Ik heb geen rechtsbijstand verzekering. Dus ik vroeg mij af of het mogelijk is toch van een advocaat gebruik te maken die deels of volledig word vergoed.

Het is mogelijk om gesubsidieerde rechtsbijstand te krijgen, ook wel bekend als een pro deo advocaat of een advocaat van onvermogen. Dit is een regeling voor mensen met weinig inkomen en weinig eigen vermogen. De overheid betaalt dan een deel of zelfs het gehele bedrag van de advocaatkosten. Deze regeling wordt via de Raad voor Rechtsbijstand uitgevoerd.

Als je hiervoor in aanmerking wilt komen, moet een advocaat voor jou een aanvraag indienen bij de Raad voor Rechtsbijstand. Zij kijken naar je jaarinkomen van twee jaar geleden (het peiljaar). Daarnaast hebben zij ook inzicht in je vermogen, zoals spaargeld, aandelen, een tweede huis, etc.

Het is belangrijk om te weten dat je voor de advocaatkosten altijd een eigen bijdrage moet betalen, tenzij je gebruik maakt van een van de uitzonderingssituaties (bijvoorbeeld bij een verblijfsvergunning). De hoogte van de eigen bijdrage is afhankelijk van je inkomen en vermogen.

Bedenk dat als je een eigen bedrijf hebt, je in principe geen recht hebt op gesubsidieerde rechtsbijstand. Er zijn wel uitzonderingen, maar die zijn vrij specifiek.

Ik raad je aan om in verband met je komende rechtszaak zo snel mogelijk met een advocaat te overleggen en de mogelijkheden voor gesubsidieerde rechtsbijstand te bespreken indien je denkt hiervoor in aanmerking te komen. Je zou ook contact op kunnen nemen met het Juridisch Loket voor gratis advies.
--------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag