Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Kan de VVE/buren mij verplichten een nieuwe verwarmingsketel te kopen?

Ik woon sinds een jaar in een appartementen complex met een bijbehorende VVE. De ketel van mijn onderburen moet vervangen worden omdat deze stuk is. Tegenwoordig je mag je alleen maar HR ketels plaatsten en die moeten aangesloten worden op een modern rookgaskanaal. Mijn huidige ketel kan volgens de installatie monteur niet aangesloten worden op dezelfde kanalen waar HR ketels op aangesloten worden. Mijn ketel is al best oud, maar werkt nog prima. Volgens de VVE beheer (extern bedrijf) ben ik nu verplicht een nieuwe ketel te kopen die aangesloten kan worden op de kanaal. De kosten van het plaatsten van het kanaal wordt betaald door de VVE (dus indirect door mijzelf) en de ketel+instalatie kosten moet ik zelf betalen. Het gaat om 2000€. Volgens de VVE beheerder er afspraken gemaakt in het laatste VVE overleg over de rookgaskanalen en ketels. Zelf kon ik hier niet bij zijn omdat ik op vakantie was, maar hieronder heb ik gekopieerd wat in de agenda en notulen staat.
Kunnen ze mij nu verplichten om een nieuwe ketel te kopen?

Notulen:

Gecombineerde rookgasafvoeren: De heer L. laat foto's zien van de huidige situatie van de
gecombineerde rookgasafvoeren. Dit lijdt tot gevaarlijke situatie omdat de huidige CV ketels op een
lagere temperatuur rookgassen uitstoten. De condensvorming die hierbij ontstaat is alkalisch (zuur).
De oude rookgasafvoerkanalen zijn van aluminium en niet bestand tegen zuur condenswater. Hierbij
bestaat het risico dat in de oude kanalen gaten komen met een koolmonoxide risico tot gevolg. De
vergadering geeft mandaat om de oude kanalen ook te vervangen. Mandaat €19.000,-

Agenda punt:

Aanbrengen collectieve rookgasafvoeren
Naar aanleiding van de laatste ledenvergadering is onderzocht of de rookgasafvoeren al dan niet
gemeenschappelijk zijn. Hoewel niet met 100% zekerheid te zeggen is hoe de notaris het bedoelt heeft kan men opmaken dat verschillende rookgasafvoeren op een verzamelafvoer uitkomen. Hierdoor is het zeer aannemelijk dat de afvoeren voor rookgas collectief zijn. In de akte staat zelfs dat de cv ketels gemeenschappelijk zijn maar dat de kosten hiervoor individueel gedragen worden. Er is dus een duidelijke verwevenheid tussen de rookgasafvoeren en de Vve. Afgelopen jaar is 1 collectieve rookgasafvoer vervangen. De kosten hiervoor bedroegen €7.700. Met name de arbeidsuren maakt het een kostbare klus. Er zijn nog 3 collectieve afvoerkanalen die vervangen moeten worden. Omdat de huidige situatie onveilig lijkt te zijn vagen we mandaat om de andere collectieve afvoeren
ook aan te pakken. Wij vragen hiervoor een mandaat van €19.000

Het antwoord op deze vraag is niet eenvoudig, omdat het sterk afhankelijk is van de statuten en het huishoudelijk reglement van jouw Vereniging van Eigenaren (VvE), alsook de besluitvorming die plaatsvindt binnen de VvE.

In beginsel zal de eigenaar van een appartement zelf moeten zorgen voor het onderhoud en vervanging van een cv-ketel, aangezien dit normaliter tot het privé-gedeelte van een appartement behoort. Echter, uit de notulen en agenda maak ik op dat het hier gaat om een gezamenlijk rookgaskanaal. Dit heeft er mogelijk mee te maken dat ook de VvE hier een rol in speelt.

Je zegt dat er afspraken zijn gemaakt tijdens een VvE-vergadering waar je zelf niet bij kon zijn. Het is daarbij van belang om te weten dat een besluit van de VvE in principe bindend is voor alle leden, ook als je niet bij de vergadering aanwezig kon zijn. Dit betekent dat, indien tijdens deze vergadering is besloten dat de bestaande cv-ketels moeten worden vervangen door HR-ketels aangesloten op een modern rookgaskanaal, je je in principe aan dit besluit zal moeten houden.

Echter, het is dan wel van belang dat het genomen besluit geldig is overeengekomen en niet in strijd is met de redelijkheid en billijkheid die leden van een VvE in acht moeten nemen. Daarbij kan je denken aan de vraag of er andere, minder kostbare oplossingen mogelijk waren, of de kosten voor de leden redelijk zijn en of alle leden voldoende gelegenheid hebben gehad om zich over het voorstel uit te spreken.

In jouw geval zou ik je aanraden om je situatie voor te leggen aan een advocaat of een andere juridische professional. Die kan dan specifiek voor jouw situatie beoordelen of je je moet houden aan het genomen besluit of dat er mogelijkheden zijn om onder deze verplichting uit te komen.
---------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag