Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Kan de vader van mijn kind het ouderlijk gezag aanvechten bij erkenning?

De biologische vader van mijn dochter wil haar erkennen. Nu vind ik dat prima, maar ik ben bang dat hij dan ook ooit het ouderlijk gezag kan gaan aanvechten. Hoe hij er op dit moment in staat, zal hij dat niet doen, maar dat blijft wel in mijn achterhoofd een angst. Ik zou dus graag willen weten of hij inderdaad het ouderlijk gezag kan gaan aanvechten als hij dat zou willen en of ik (bijv dit vast laten leggen bij een notaris oid) iets kan doen om dat in de toekomst te voorkomen.

Ik hoop dat u me antwoord kan geven op mijn vraag. Alvast heel erg bedankt voor de genomen moeite.

Het erkennen van een kind en het verkrijgen van het ouderlijk gezag zijn twee verschillende juridische concepten.

Erkenning van een kind houdt in dat iemand juridisch ouder wordt van dat kind. Bij erkenning wordt bijvoorbeeld het recht van vererving vastgelegd en de juridische band tussen de vader en het kind bevestigd.

Ouderlijk gezag houdt veel meer in dan erkenning. Een ouder met ouderlijk gezag heeft bijvoorbeeld het recht en de plicht om het kind op te voeden en te verzorgen. Daarnaast zijn ouders met ouderlijk gezag verantwoordelijk voor de persoonlijke en bezittingen van het kind.

Als de vader het kind erkent, krijgt hij nog niet automatisch het ouderlijk gezag. Het is mogelijk dat hij gezamenlijk ouderlijk gezag aanvraagt bij de rechtbank. Dit kan hij alleen doen als hij voldoet aan de voorwaarden: hij is de juridische ouder (heeft het kind erkend), hij heeft een nauwe persoonlijke band met het kind en hij is geschikt om het ouderlijk gezag uit te oefenen.

Als jij als moeder niet wilt dat de vader gezamenlijk gezag krijgt, kun je bezwaar maken bij de rechtbank op het moment dat hij een verzoek indient. De rechter zal altijd het belang van het kind voorop stellen bij de beslissing.

Wat je kan doen om te proberen te voorkomen dat de vader in de toekomst het ouderlijk gezag verkrijgt, is een situatie creëren waardoor hij niet aan de voorwaarden voldoet om het ouderlijk gezag aan te vragen. Echter kan dit erg complex zijn en variëren per situatie. Het is dan ook sterk aan te raden om hierover advies te vragen bij een juridisch professional om te kijken naar de specifieke omstandigheden van uw situatie."
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank je wel voor je snelle reactie!

Heb je misschien suggesties bij wie ik terecht kan voor mij specifieke omstandigheden? Ik moet zeggen dat ik door de bomen het bos niet meer zie bij wie ik het beste terecht kan...


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag