Consument, Verzekering, Schade
Particulier
Kan curator beslag leggen op spullen?
De curator noemt dit paulianeus handelen.
De auto stond op mijn naam en is verkocht op mijn naam.
Ik deed dit voor mijn vriend omdat hij zijn rijbewijs kwijt was en ik hier verder geen enkel kwaad verhaal in zag aangezien ik niet op de hoogte was van het faillissement en van paulianeus handelen, ik heb daar zelfs nog nooit van gehoord.
Ik deed dit zonder kwade bedoelingen, maar toch wordt het dan zo genoeg. De curator ontbindt de koop hierdoor en daardoor moet ik dat geld terug betalen.
Dit geld heb ik niet, dus kan ook niks terug betalen.
Ik baal hier natuurlijk ontzettend van, want had ik dit van te voren geweten had ik dit never nooit gedaan.
Nu heeft de curator een dagvaarding uitgestuurd en komt de deurwaarder hier met een brief naar toe, hoe dit verder afloopt weet ik niet.
Ik woon in het huis van mijn ouders met mijn kinderen. Mijn ouders wonen hier zelf niet.
Mijn vriend heeft aangegeven dat hij alles voor mij gaat terug betalen, maar ik ben toch bang dat ze daar niet mee akkoord gaan en dat er beslag wordt gelegd.
Ik heb zelf helemaal geen spullen die van mijn zijn, zelfs geen auto.
Ik werk niet en ben afhankelijk van mijn vriend.
Wij hebben geen samenlevingscontract en zijn ook niet getrouwd.
Het huis is een koophuis en staat niet op mijn naam noch betaal ik hier huur voor.
Stel dat de deurwaarder ooit niet akkoord gaat met een betalingsregeling, hoe zit het dan met beslaglegging. Wat kan ik verwachten?
Want niks is van mij, zelfs de inboedel niet, want ik heb nooit gewerkt.
Ik wil andere mensen niet in de problemen brengen door deze ontzettend domme situatie.
Een curator kan inderdaad beslag leggen op bepaalde bezittingen. Dit gebeurt voornamelijk bij mensen die worden verdacht van frauduleuze handelingen tijdens een faillissement, zoals in dit geval het paulianeus handelen.
De curator heeft in dit geval het vermoeden dat er sprake is van paulianeus handelen; een handeling waardoor schuldeisers worden benadeeld. Dit zou het geval kunnen zijn als de auto voor een te laag bedrag is verkocht, en deze later met winst weer is doorverkocht.
Dat de auto op jouw naam stond en ook door jou is verkocht, betekent helaas niet dat je automatisch vrijuit gaat. Het feit dat je dit gedaan hebt voor je vriend, die wist van de faillissementssituatie van het bedrijf, kan gezien worden als medeplichtigheid. Dit hangt echter wel af van aanvullende omstandigheden.
In het algemeen is beslagleggen een middel om ervoor te zorgen dat schulden worden betaald. Als de curator besluit tot beslaglegging over te gaan, zou dit in principe alleen betrekking hebben op jouw persoonlijke bezittingen. Als jij echter aangeeft niets te bezitten, en de curator kan dit bevestigen, dan valt er in principe ook niets in beslag te nemen.
Ook als de inboedel (meubels, apparaten, etc.) niet van jou is, mag er geen beslag op worden gelegd. En mocht er toch onterecht beslag op worden gelegd, dan zou de daadwerkelijke eigenaar daar bezwaar tegen kunnen maken.
Het is in ieder geval essentieel dat je open kaart speelt met de curator en duidelijke afspraken maakt. Mocht het tot een gerechtelijk proces komen, zorg dan dat je juridische begeleiding hebt. Raadpleeg hiervoor een advocaat. Deze kan je bijstaan en je rechten en plichten toelichten.
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer
Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.