Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Kan advocaat achteraf toevoeging aanvragen?

Ik ben 3 jaar geleden gescheiden en ben vorig jaar naar een advocatenkantoor gestapt voor kinderalimentatie en de verdeling van ons huis. Dit moesten 2 verschillende zaken worden en 2 verschillende advocaten. De advocaat die het huis deed heeft een toevoeging aangevraagd en mij erop gewezen dat ik deze misschien moest terugbetalen als er een bepaald bedrag aan overwaarde vrij kwam. De alimentatie advocaat heeft dit niet gedaan omdat hij ervan overtuigd was dat de toevoeging toch ingetrokken zou worden vanwege de overwaarde in het huis. De alimentatie zaak is inmiddels klaar en ik ben helemaal niet tevreden met de dienstverlening van dit advocatenkantoor. Ik ben nu dus overgestapt naar een andere advocaat voor het huis. Mijn vraag is nu dus, moet ik de alimentatie advocaat nu alsnog betalen? Kan hij alsnog een toevoeging aanvragen? Ik heb immers nog steeds niet die overwaarde uit het huis.

In het algemeen kan een advocaat in Nederland een toevoeging aanvragen voor een cliënt die onvoldoende inkomen en vermogen heeft om de advocaatkosten te betalen. Als er echter tijdens de zaak overwaarde uit een woning vrijkomt, kan dit van invloed zijn op de toevoeging. Als de overwaarde hoog genoeg is, kan dit leiden tot de intrekking van de toevoeging, waardoor de cliënt de advocaatkosten zelf moet betalen.

In uw geval lijkt het erop dat de advocaat die verantwoordelijk was voor de alimentatiezaak geen toevoeging heeft aangevraagd, omdat hij dacht dat de toevoeging toch zou worden ingetrokken vanwege de overwaarde van het huis. Of de advocaat inderdaad een toevoeging had kunnen krijgen als hij deze had aangevraagd, hangt af van de specifieke omstandigheden van uw zaak. Het kan zijn dat de overwaarde van het huis niet hoog genoeg is om de toevoeging in te trekken, of dat er andere factoren zijn die van invloed zijn op de beslissing van de Raad voor Rechtsbijstand om al dan niet een toevoeging te verstrekken.

Als u nu een andere advocaat heeft ingeschakeld voor de zaak met betrekking tot het huis, is het belangrijk om te overleggen met die advocaat over de mogelijke gevolgen van de overwaarde voor de toevoeging. De nieuwe advocaat kan u adviseren over de beste manier om hiermee om te gaan en kan de situatie beoordelen op basis van de specifieke feiten van uw zaak.

Wat betreft uw ontevredenheid over de dienstverlening van het advocatenkantoor, is het raadzaam om dit bespreekbaar te maken met de advocaat of het kantoor zelf. Als u er niet uitkomt, kunt u overwegen om een klacht in te dienen bij de Nederlandse Orde van Advocaten. Zij kunnen u adviseren over de verdere stappen die u kunt nemen.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag