Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Juridische hulp bij arbeidsconflict met werkgever?

Op 23-11 werd mij medegedeeld vanuit mijn leidinggevende dat ik uit mijn functie gezet zou worden. Wat hier voorafgaand gebeurd was, is dat ik op zoek was gegaan naar hulp van een 3e partij omdat ik niet de juiste aansturing en begeleiding kreeg vanuit mijn leidinggevende om vaardiger te worden met mijn takenpakket/werkzaamheden. Sinds april 2023 ben ik in dienst bij de werkgever. Ik heb een jaarcontract als projectadministrateur en werd vrijwel direct aan de slag gezet als projectcontroller. Dit is niet hetgeen er afgesproken was: ik zou starten als projectadministrateur en men zou mij begeleiden om verder te groeien als projectcontroller. Na maandenlang aan te hebben gegeven bij mijn leidinggevende en ook anderen dat ik de juiste aansturing en begeleiding mistte, zonder het gewenste resultaat te krijgen, was ik op zoek gegaan naar bemiddeling om tot een oplossing te komen met elkaar. Het resultaat hiervan was dus mijn 1e zin hierboven. In de tussentijd vonden er ook intimidaties, pesterijen en treiterijen plaats, werd er door mijn leidinggevende flink geroddeld over mij. Er zijn inmiddels vacatures uitgezet voor een nieuwe projectcontroller en een assistent projectcontroller. Ik kon niet aanblijven op de afdeling en binnen de organisatie zou men op zoek gaan naar een alternatief omdat mijn potentie gezien wordt en zij deze niet kwijt willen raken. Helaas ben ik inmiddels al meer dan 1 maand aan het praten, situaties aan het aankaarten et cetera. bij de werkgever m.b.t. het gedrag van mijn leidinggevende (ongezonde werkklimaat, negeren en toenemende treiterijen) maar doet men naar mijn inziens er vrij weinig mee. Waarop ik mijzelf sinds 6-12-23 had ziekgemeld. In een gesprek met de bedrijfsarts adviseerde zij mij een arbeidsjurist in de arm te nemen om met mij te kijken naar de situatie. Zij adviseerde tevens om oplossingen te eisen bij de werkgever; 2 scenario's waarbij duidelijk wordt geschetst hoe de werkgever mij daarin tegemoet wil komen. Als ik aanblijf hoe ziet dat eruit en als ik besluit het boek dicht te gooien n.a.v. de vele gebeurtenissen hoe ziet dat eruit.
Helaas kwam ik er zojuist achter dat ik voor werk en inkomen geen rechtsbijstand had afgenomen omdat ik lid ben van de FNV. Laatstgenoemde is van de situatie op de hoogte en er is een zaakbehandelaar toegewezen. De bedrijfsarts gaf echter bij mij aan dat zij mij liever een arbeidsjurist adviseert omdat deze net veel verder kijkt dan de vakbond.
Gelet op de situatie ben ik op het internet gaan zoeken naar opties en mogelijkheden en kwam ik uit bij www.rechtswinkel.nl
De gehele situatie kan ik helaas niet in 4000 woorden kwijt om alles toe te lichten maar ik hoop dat deze samenvatting enigszins duidelijk maakt wat er speelt. Daarbij hoop ik dat er een jurist is die mij zou kunnen helpen of zou kunnen adviseren in dit geheel.

Allereerst, ik ben echt heel erg voor je dat je deze situatie moet doorstaan. Ongewenst gedrag van leidinggevenden en collega's kan een enorme impact hebben op je welzijn en je prestaties op het werk.

Afhankelijk van het specifieke type van het contract dat je hebt met je werkgever, zou je verschillende juridische stappen kunnen overwegen. Ten eerste, het is altijd raadzaam om alle incidenten te documenteren en bewijzen te verzamelen, zoals e-mails of andere vormen van correspondentie.

Als de intimidatie en pesten doorgaan, heb je wellicht het grondwerk gelegd om een zaak van "ongewenste omstandigheden op het werk" voor te leggen op basis van Artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek. Daarnaast zou je volgens Artikel 7:682 van het Burgerlijk Wetboek mogelijk een "billijke vergoeding" kunnen claimen indien de beƫindiging van het contract voornamelijk te wijten is aan je werkgever.

Ten tweede kan er sprake zijn van een "ondernemersovereenkomst", wat zou betekenen dat je een soort van zelfstandige bent binnen het bedrijf en enige mate van autonomie en controle over je werk hebt. Terwijl dit soort arrangementen je flexibiliteit kunnen geven, kan het je ook kwetsbaar maken voor misbruik en uitbuiting.

Overweeg ernstig om een arbeidsjurist of advocaat te raadplegen die gespecialiseerd is in arbeidsrecht om je in deze complexe situatie te begeleiden. Omdat elke situatie uniek is, is het belangrijk om professionele juridische ondersteuning te krijgen.

Ik hoop dat deze informatie je enigszins op weg helpt. Vergeet niet, staat niet alleen, er zijn professionals die je kunnen helpen om deze moeilijke tijd door te komen.
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag