Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Juridische gevolgen vertrekken met kind?

Ik heb een vriendin en die wil weg bij haar vriend , alleen wordt ze heel erg gemanipuleerd door hem, want hij zegt dat als ze hem verlaat ze haar dochter nooit meer zal zien en hij haar dan kapot zal maken. Mijn vraag is dan ook, zou ze met haar dochter weg kunnen gaan zonder verdere juridische gevolgen voor haar en wat zou ze dan kunnen doen?

Het vertrekken met een kind zonder toestemming van de andere ouder kan ernstige juridische gevolgen hebben en kan worden beschouwd als ontvoering van het kind. Het is daarom belangrijk om eerst de juridische situatie te begrijpen voordat er actie wordt ondernomen.

Als uw vriendin getrouwd is of als zij en haar partner het ouderlijk gezag delen over het kind, kan zij niet zonder toestemming van haar partner met haar dochter vertrekken. Als zij dit wel doet, kan haar partner een gerechtelijk bevel aanvragen om het kind terug te laten brengen. Bovendien kan zij worden geconfronteerd met strafrechtelijke vervolging wegens kinderontvoering.

Als uw vriendin niet getrouwd is met haar partner en zij het ouderlijk gezag niet delen, heeft zij in principe het recht om met haar dochter te vertrekken. Als haar partner de vader is van het kind, heeft hij echter wel recht op omgang met het kind. Het is daarom belangrijk dat uw vriendin de juridische gevolgen begrijpt en indien nodig juridisch advies inwint voordat zij met haar dochter vertrekt.

Als uw vriendin bang is voor haar partner en vreest voor de veiligheid van zichzelf en haar kind, kan zij overwegen om een beschermingsbevel aan te vragen bij de rechtbank. Dit kan haar beschermen tegen misbruik, bedreigingen en intimidatie door haar partner.

Het is ook aan te raden dat uw vriendin contact opneemt met een advocaat die gespecialiseerd is in familierecht. Een advocaat kan haar helpen bij het begrijpen van haar juridische rechten en opties en kan haar begeleiden bij het nemen van de juiste stappen om zichzelf en haar dochter te beschermen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag