Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Jaren geleden samen met compagnon een vof gestart. Dit werd later een BV. In de afgelopen jaren zijn wij steeds dieper in het rood gegaan en konden wij alleen maar weer overleven als de omzet toch nog enigszins doorging (achterstanden trachten weg te werken met de maandelijkse omzet) De schuldenlast bij de banken overstijgt de nog resterende voorraad/inventaris en debiteuren, Zelfs de crediteuren is nog meer dan de debiteuren. Wij zijn hoofdelijk aansprakelijk gebleven in de bv (voorwaarde van de banken). Bedrijf is op sterven na dood. Tot nu toe halen wij nog iedere maand door zelf amper aan management fee op te nemen en leveranciers aan het lijntje te houden. Kan ik zelf ontslag nemen als DGA? Door de inmiddels zeer scheve verhoudingen is het geen werkbare situatie meer. Ik wil weg, zelfs als dat betekent dat ik alles (huis etc.) kwijt ben en ik in de schuldensanering kom... wat te doen? Ergens anders info aanvragen kan niet omdat ik het geld er niet voor heb (ben al blij als ik per maand €800,00 kan opnemen)

Geachte Vragensteller,

Als u daarvoor kiest kunt eenzijdig ontslag indienen door middel van een brief gericht aan de vennootschap. Dus de medebestuurder/compagnon in uw geval. Vergeet u zelf niet uit te schrijven bij het Handelsregister van de KVK. Ontslag ontslaat u echter niet van uw aansprakelijkheid jegens de bank. U bent hoofdelijk aansprakelijk en dat betekent indien de vennootschap de schuld bij de bank niet kan aflossen, de bank u mag aanspreken op uw privévermogen.
Verder is het op grond van bestuurdersaansprakelijkheid nog steeds mogelijk dat u door schuldeisers van de vennootschap kan worden aangesproken. Dit is bijvoorbeeld mogelijk ingeval van onbehoorlijke taakvervulling of ernstige verwijtbaar handelen. Wees daarom voorzichtig met het aangaan van nieuwe contracten of het verlengen daarvan en zorg ervoor dat u kunt aantonen dat u als bestuurder uw taak behoorlijk heeft vervuld. U kunt immers aansprakelijk gesteld worden indien u weet of redelijkerwijze moet begrijpen dat de vennootschap niet of niet binnen een redelijke termijn aan haar verplichtingen zou kunnen voldoen. Mijn advies is om regelingen te treffen met bank en schuldeisers en uiteindelijk (mocht voortzetting onmogelijk zijn) faillissement aan te vragen. Daarna kunt u een verzoek tot wettelijke schuldsanering indienen bij de rechtbank.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag