Wonen, Buren
Particulier
Is mondelinge opzegging rechtsgeldig?
Per jaar werd bekeken of we nog een jaartje door zouden gaan.
De jaren daarna heeft hij de stal het hele jaar mogen gebruiken, hij betaalde per half jaar zonder contract en betaalde contant.
In ca. 2018 toen wij zelf stopte met het houden van schapen, mocht hij ook de een andere schuur en het land gebruiken, hij betaalde contant en zonder contract.
De laatste twee jaar kregen wij veel klachten van buren dat er dode dieren in het land lagen, en hij werkt erg rommelig, kapotte hekken, beschadigde drinkbakken en roosters in de stal, overal rommel op het erf en in de schuren, in mei van dit jaar kwamen er zelfs negatieve berichten in de pers over een conflict die hij met een dierenambulance had over de verzorging van dieren te Kockengen.
Eind 2021 hebben wij definitie besloten dat wij per 1 juli 2022 wilden stoppen met meneer en dat wij zelf de schuren en het land weer willen gaan gebruiken, verder wordt mijn moeder 80 en de overlast en drukte wordt haar teveel, dit heeft mijn moeder begin dit jaar mondeling aan meneer bekend gemaakt, en dit in de maanden daarna nog meerdere malen aan hem herhaald.
Maar meneer weigert na 1 juli 2022 zijn schapen en bezittingen (hekken, wol, mest, etc.), van ons erf te verwijderen, hij claimt dat hij huurbescherming heeft, hij heeft het betaalde bedrag tegen onze wil wederom op 4 juli 2022 op onze rekening gestort, dit hebben wij direct terug gestort.
Is een mondelinge opzegging rechtsgeldig, of moet dat tevens schriftelijk ?, elders las ik dat er een maand opzegtermijn geld voor een stal of weiland, klopt dat.
Wat is de opzegtermijn bij een stal voor dieren en een weiland als er geen contract is/niets op papier staat ?
Hij weigert het erf te verlaten, mogen wij zelf zijn schapen en bezittingen op kosten van hem van het erf verwijderen ?
Een mondelinge opzegtermijn is rechtsgeldig, maar er zouden bewijsproblemen kunnen ontstaan. Onder meer als de huurder zou gaan ontkennen dat (ooit) is opgezegd. Zijn er getuigen van de (mondelinge) opzegging?. Aangezien sprake is van de huur van een weiland met stal, is geen sprake van huurbescherming die een huurder van woonruimte bijvoorbeeld geniet. Er is een opzegtermijn in acht genomen, dus dat is op zich goed. Er geldt geen wettelijke opzegtermijn voor de huur van weiland. Wel kan een opzegtermijn contractueel zijn overeengekomen; maar ik neem aan dat dat hier niet het geval is. De gebruikte opzegtermijn komt mij ook niet onredelijk kort voor. Indien meneer verder weigert om te vertrekken, zou u aangewezen zijn op een procedure bij de rechtbank om te vorderen dat hij vertrekt (met al het zijne en de zijnen).