Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Is huurder verantwoordelijk voor opnemen meterstanden?

Wij huren in een gebouw met 4 appartementen. Wij hebben een contract (met diplomatenclausule mei 2017) voor 1 jaar met een minimum van 6 maanden.
Er is beneden een ruimte waarin voor ieder appartement afzonderlijk de gas/elektra en watermeter staan. Niemand heeft een contract met een leverancier. De verhuurder stuurt aan het einde een eigengemaakte afrekening. Wij huren vanaf augustus 2021 en hebben de meterstanden van eind augustus 2022 direct naar de eigenaar gestuurd. Nu hebben we een zelfgemaakte eindafrekening van de energiekosten ontvangen. Daarin staan vermeld de begin en eindstanden, de prijzen van GWL, vastrechtkosten onderverdeeld in: leveringskosten van gas per 6,67 per maand, levering elektra 6,67 per maand, levering water 5,91 per maand. Daarna de netbeheerkosten voor stroom 295,- per jaar en voor gas 217,- per jaar.
De beginstanden van GWL zijn niet correct. Na lang doorvragen kregen we een fotokopie van de eindstand van de vorige bewoners "juni 2022". Dus maand juli zit in onze afrekening. Bij reclameren zei eigenaar dat wij zelf verantwoordelijk zijn voor de meterstanden?
Vragen:
Zijn wij verantwoordelijk voor het opnemen van de meterstanden?
Mag de eigenaar alle vastrechtkosten doorberekenen aan iedere bewoner?
Wij hebben om de officiƫle energienota's gevraagd van de leverancier. Maar iedere keer komt er een smoes waardoor wij het niet krijgen.
Wij hebben bezwaar gemaakt en het bedrag nog niet overgemaakt en krijgen nu per Whatsapp een herinnering dat we voor de 16e moeten betalen.
Kan bovenstaand huurcontract stilzwijgend doorgaan? Of moet er na 1 jaar altijd een nieuw contract voor weer 1 jaar gemaakt worden?

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag