Stel vraag

Particulier


Is het toegestaan als mensen kwaad in de zin hebben (d.m.v dingen doen die jou mogelijk een boete oplevert) om de plek van het misdrijf a) af te luisteren door een klein microfoontje op te hangen. Of b) Dat microfoontje niet op te laten nemen maar daar neer te hangen zodat wanneer degene die kwaad in de zin heeft zijn activiteit uitvoert jij dit hoort, en jijzelf snel naar buiten kan spoeden met een film camera om dit vast te leggen? Of c) uberhaupt filmen (microfoontje of niet) hoe de ander de actie onderneemt waar jij uiteindelijk de schuld van krijgt?

Dit allemaal op de openbare weg.

Ik heb gelezen dat dit mag, zolang het geen vaste camera is die daar hangt zonder een bordje die dat aangeeft. Maar ik wil weten of dit legaal is, en ook of die beelden/geluid gebruikt mogen worden als bewijsmateriaal.

Beste,

Voor het vergaren van bewijs is het van belang welke procedure u wilt starten. Als u middels deze genoemde bewijsmaterialen een civielrechtelijke procedure wilt starten, dan mag u zowel filmen alsmede geluid opnemen. In een civielrechtelijke procedure kleven er weinig 'vereisten' aan het verkregen bewijsmateriaal. Wilt u echter aangifte doen bij de politie, dan doet u er verstandig aan zelf geen actie te gaan ondernemen. Leg uw klacht neer bij de politie en probeer eventueel de mogelijke 'dader' zelf op 'heterdaad' te betrappen.

In het strafrecht kan bewijsmateriaal onrechtmatig worden bevonden. Indien het bewijsmateriaal onrechtmatig wordt bevonden, dan kan dit het strafproces op een negatieve wijze beïnvloeden. Hetgeen u tegen de vermeende dader wilt ondernemen, kan mijns inziens zijn privacy schenden.

Hopende u op deze wijze voldoende te hebben geïnformeerd. Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u deze te allen tijde stellen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag