Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Is het mogelijk om ouders uit te "ontouderen"?

Het lijkt een vreemde vraag: het ouderlijk gezag houdt immers op bij 18 jaar.. Echter, de situatie is als volgt: betreffende persoon, mijn nicht (ik ben haar achter-tante; een volle nicht van haar moeder), is 28 jaar. Op haar 18e is ze het ouderlijk huis ontvlucht na een jeugd vol verwaarlozing, (psychische) mishandeling, liefdeloosheid, afwijzing, buitensluiting en aangewreven schuld. Ze is naar de grootouders van moeder's kant gevlucht.

Na enkele jaren daarvandaan op kamers gegaan bij vrienden van de grootouders en gaan studeren. Inmiddels zelfstandig wonend en werkzaam in loondienst. In de afgelopen 10 jaren zijn de ouders hun dochter blijven bestoken met haatmails, onaangekondigde, intimiderende bezoeken en brieven vol verwijten, eisen en commando's via de brievenbus. (Ter informatie: vader is werkzaam als advocaat). Mijn nicht is in de afgelopen jaren zes maal binnen de stad waarin zij woont, verhuisd (om onder de terreur van de ouders uit te komen). Vader weet echter iedere keer het nieuwe adres te achterhalen en dan begint het getreiter en het gestalk opnieuw. Uiteraard is mijn nicht in psychotherapie om met wat haar overkomen is (in haar jeugd) en nog steeds overkomt (in het heden) te kunnen leven.
Inmiddels is er ook contact (voor de zoveelste keer) met de Politie. Doel is een gebiedsverbod voor haar ouders, rondom haar woonplek, zodat zij tenminste "rustig" wonen kan. Bovendien zou ze, vertelde ze me recent, het liefst hélemaal van haar ouders "losgekoppeld" willen worden. In juridische zin dus. (een bloedband is natuurlijk niet te verbreken.) Welke mogelijkheden biedt de Nederlandse wet op dit gebied? Kun je als kind "scheiden" van je ouders, of hen uit het ouderlijk gezag laten zetten, -ik noem het maar plastisch "ontouderen"- wanneer deze proberen jouw leven, en jou (als persoon) kapot te maken?

Ter verdere informatie: betreffende ouders belaagden en poogden ook de grootouders (ouders van de moeder) te manipuleren. Grootouders zijn inmiddels beiden overleden.
De afwikkeling van de erfenis door de broer van de moeder (op verzoek van de grootouders is hij executeur) verloopt dramatisch. Ook hij wordt door deze twee mensen bestookt met haatmails, vreemde, onnavolgbare beschuldigingen, complottheorieën enz. En zelfs (inmiddels 3 x) met rauwelijkse dagvaardingen.
Mijn neef schrijft daarover:

(citaat) Die afwikkeling van de nalatenschap ligt nu al een jaar volledig stil en we hebben al drie rechtszaken achter de rug; echt elk detail wordt aangevochten en vele rechtszaken zullen er dus zeker nog volgen.
Het is natuurlijk volstrekt zinloos allemaal; het kost alleen maar tijd en bakken met geld, echter, zij zien zichzelf als ´strijders´ tegen de compleet vijandige buitenwereld en (naam verwijderd) is bovendien advocaat en duidelijk gewend dat er naar hem geluisterd wordt wanneer hij ´maar piept´. Recht krijgen of verdienen zij niet maar ze vérkrijgen het, dat is hun leefwereld. Het hele gevecht levert echter zoals ik al zei alleen maar verliezers op, doodzonde allemaal. (einde citaat)

Geachte Mijnheer, Mevrouw, graag vernemen wij uw visie op deze situatie en hopen op een bruikbare mogelijkheid om aan deze ellendige omstandigheden een einde te maken..

Omdat ik een keuze moest maken, heb ik gekozen voor de optie "Familie, Scheiden, Alimentatie". Wellicht hoort een deel van dit verhaal ook wel thuis bij "Politie, Justitie".. Maar ik kon maar één optie kiezen.

Bij voorbaat dank voor uw kennis, tijd en moeite.
Vriendelijke groeten

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag