Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Is gentlemans agreement bindend in Nederland?

Ik ben per jaar ongeveer 8 maanden in buitenland, Gambia West Afrika.
Mijn partner is een Gambiaanse man ( getrouwd voor moskee niet voor wet).
Mijn man is eigenaar van een toeristenrestaurant in Gambia.
Mijn man heeft een geldlening afgesloten met een Nederlandse toerist/vriend die hem wilde helpen met financiering om een restaurant te verbouwen.
Mijn Gambiaanse man en de Nederlander die de lening verstrekt hebben een contract getekend voor de lening. Lening was 7500 euro met jaarlijks een rente van 20% over het totaal geleende bedrag (dus niet over het overgebleven deel na aflossing).
En met maandelijkse aflossingstermijn. Bedrag moest betaald worden op de rekening van de Nederlander in Gambia in Gambiaanse dalasi, maar het euro bedrag tegen de op de dag van aflossing koers in Gambiaanse dalasi. Contract is in Engels en getekend in Gambia . In het contract staat dat als mijn man niet aan de betalingen kon voldoen, dat het restaurant met alle spullen dan van de Nederlander die het geld leende zou zijn.
Zelf heb ik een gentlements agreement geschreven in het Nederlands dat als mijn Gambiaanse man de betaling per die termijn niet kon voldoen dat ik dan mijn best zou doen om te proberende maandelijkse termijnen te betalen op dezelfde voorwaarden als in het contract tussen mijn man en hem.
Ik heb een keer of 2 à 3 het geld voor de maandelijkse betaling via mijn bankrekening in euro's naar hem overgemaakt.
Nu door de coronacrisis en uitblijven van toeristen en steun en het restaurant meer dan 1.5 jaar gesloten was, kon mijn man niet meer de betalingen voldoen. We hebben dit ook aan hem gezegd; hij heeft de termijn verlengd van de lening. Niet schriftelijk alleen per Whatsapp.

We hebben hem ook op dat moment gezegd dat hij het restaurant kon nemen omdat mijn man de terugbetaling niet meer kon betalen. Inmiddels is terugbetaling hoger dan de lening ooit afgesloten, ongeveer 9000 euro terwijl hij 7500 euro geleend had en inmiddels ruim 6000 euro is afbetaald. De Nederlander die het geld aan hem geleend heeft zegt dat hij geen interesse heeft in het restaurant en mijn man moest dan de spullen maar verkopen en dat geld aan hem geven. Ik moest dan maar het restant erbij doen als het lager was. We hebben hem in totaal 2 keer gezegd om het restaurant te komen opeisen omdat mijn man niet aan de betaling kan voldoen, maar de Nederlander weigert terwijl dit de voorwaarde en het onderpand was van de lening. Hij zegt nu dat ik degene ben die verantwoordelijk is om alles te betalen als mijn man niet kan betalen omdat ik een gentlemens agreement heb getekend en dit bindend is volgens zijn advocaat zegt hij , maar het restaurant was toch onderpand en dat heeft hij inmiddels 2 x geweigerd in een Whatsapp bericht. De Nederlander blijft mij Whatsapp berichten sturen met een betalingsoverzicht en wat er uitstaat in Nederlands en stuurt hiervan niets naar mijn man in het Engels, dus naar degene met wie hij het contract en lening heeft. Heb hem gevraagd het ook aan mijn man te sturen in het Engels omdat hij de lening met hem heeft. Maar dat weigert hij en zegt dat dat van zijn advocaat niet mag omdat ik degene ben die als mijn man voor eind december niet alles betaalt, ik degene ben die na december alles aan hem moet betalen door de gentlemens agreement. Ik vind het raar dat voor de termijn hij zegt dat hij de betaalgegevens en uitgaande bedragen niet door mag geven aan mijn Gambiaanse man waar hij lening/contract mee heeft.
Ook heeft de Nederlander eenzijdig (vanaf zijn kant) besloten de 20% rente per jaar niet over het totaal geleende bedrag te doen zoals voorheen, maar over het totaal uitstaande bedrag van heden (wat hoger is dan het ooit geleende bedrag). De Nederlander zegt dat hij mij voor de rechtbank zal slepen in Nederland bij Nederlandse wet omdat ik een gentlemens agreement met hem heb getekend in het Nederlands en dat hij volgens zijn advocaat sowieso niet kan verliezen omdat hij netjes de inkomsten van de lening heeft opgegeven aan de belasting en dat ik voor alle kosten zal opdraaien.
Dit is de moeilijke situatie waar ik in zit.

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag