Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Is de relatiebeding in mijn contract wel geldig?

Op dit moment ben ik werkzaam als elektromonteur bij een bedrijf in Wijchen met een vast contract. En nu sinds februari ben ik uitgeleend als monteur om een technische dienst te ondersteunen met haar werkzaamheden, bij een bedrijf in Duiven. Omdat het hier goed bevalt bij dit bedrijf, wil graag de definitieve overstap maken. Helemaal omdat dit bedrijf veel dichter bij huis is, en ik er financieel er heel stuk op vooruit ga.

Nu kwam ik erachter dat ik 2 jaar geleden bij een functiewijziging een contract heb getekend, waar een relatiebeding in staat. Op dat moment niet bij stil gestaan wat dat inhield, maar nu blijkt dit wel een probleem te worden als ik de overstap wil maken. (bedrijf is klant van mijn werkgever, geen concurrent)

Omdat ik dit nog nooit ergens anders heb gehoord van andere mensen vraag ik mij af of dit nu een wettelijk gebonden beding is, en of ik nu wel of niet de overstap kan maken. In het contract staat i.i.g. dat ik na het opzeggen van mijn contract een heel jaar niet bij een klant van mijn werkgever mag werken. In combinatie met een concurrentiebeding, zal dit inhouden dat er in mijn vakgebied maar weinig opties meer beschikbaar zullen zijn als ik van werkgever wil veranderen. Mocht ik toch de overstap willen maken, dan staat er in het contract dat er een boete van 450 euro per dag zal opgaan.

Hopelijk kunnen jullie op basis van dit verhaal mij een advies geven, natuurlijk kan ik eventueel een aanvulling doen als er vragen zijn.

Een relatiebeding (maar ook een concurrentiebeding) is mogelijk wanneer er een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd (vast contract) is. Het gaat vervolgens om de bewoording om te bepalen of dit beding voldoende duidelijk is en daarmee ook het doel, het niet in dienst treden bij een concurrent of werken voor en/of met een relatie voldoende heeft gekaderd. Om te adviseren hierover is het belangrijk dat ik het volledige beding kan lezen. In de meeste gevallen is een dergelijk beding juridisch wel correct, maar streeft het zijn doel voorbij om u in deze situatie hier aan te houden.
Wat in de praktijk vaak voorkomt is dat er in gesprek met zowel de potentieel nieuwe werkgever als met de huidige werkgever wordt besproken wat de wens is en vaak komen partijen er dan wel uit. Zonder nu juridisch onderbouwt te kunnen zeggen of het beding rechtsgeldig is, zou het basis advies zijn om hierover met beide partijen in gesprek te gaan. Mocht dit niet lukken of u wilt toch specifiek advies,

Beoordeel dit antwoord:

dan kunt u contact opnemen via boksjuristen.nl.

Succes in ieder geval.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag