Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Is de baas van de hond aansprakelijk voor letselschade?

Ik had de hond van vrienden te logeren tijdens hun wintersportvakantie. Tijdens het uitlaten heeft hij mij omver getrokken en ben ik gevallen. Mijn enkel is daarbij verzwikt en ik sta hiervoor onder behandeling bij de fysio. Helaas hersteld het niet voldoende. Ik blijk allergisch voor de tape en heb nu een brace moeten kopen. De fysio zegt me rust te nemen waardoor ik mijn eigen honden niet kan uitlaten en ze dagelijks met de uitlaatservice meegaan (a 14,75 per hond per dag).
Kan ik deze kosten verhalen op de baas van de hond?

In beginsel is de eigenaar aansprakelijk voor uw schade, tenzij het ontstaan van de schade aan uw schuld is te wijten, maar daar lijkt het niet op.
U zou de eigenaar, via een aangetekend schrijven, aansprakelijk moeten stellen voor uw schade. Mogelijk is de eigenaar verzekerd.

Beoordeel dit antwoord:

Goedemorgen,

Wat vervelend dat u letsel hebt opgelopen. U kunt uw schade inderdaad verhalen op de bezitter van de hond. De wet bepaalt dat de bezitter van een hond aansprakelijk is voor het door het dier aangerichte schade. Voor aansprakelijkheid is niet nodig dat de bezitter hier enige schuld aan heeft. Er zijn uitzonderingen op de aansprakelijkheid, maar die zijn zelden van toepassing. Op basis van uw verhaal ga ik er vanuit dat de bezitter van de hond aansprakelijk is. Om hierover een definitief advies te kunnen geven, kunt u vrijblijvend telefonisch contact met mij opnemen via 033-3037947.

De belangrijkste vraag is vaak of de bezitter verzekerd is voor aansprakelijkheid. De eerste stap zal moeten zijn het versturen van een aansprakelijkstelling aan de bezitter van de hond, met het verzoek deze brief door te sturen aan zijn aansprakelijkheidsverzekeraar. Ik zou u hierbij kunnen helpen.

Met vriendelijke groet,
Jorian van Oel

Beoordeel dit antwoord:

Het punt is in dit geval dat er geen sprake is van een onrechtmatige daad omdat de bezitter niet door een derde maar door de houder van de hond moet worden aangesproken. En de genoemde schade staat vooral in causaal verband met een predispositie in de vorm van een allergie.

Beoordeel dit antwoord:

U moet de eigenaar van de hond aanspreken voor de schade die u lijdt ten gevolge van het gedrag van het dier maar niet met de basis dieraansprakelijkheid wel met de basis gewone onrechtmatige daad. Omdat daar zwaardere eisen aan zijn verbonden lijkt me het lastig de schade die ook niet direct in verband staat met de gedraging van het dier te verhalen. U kunt het natuurlijk wel proberen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag