Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Investering Crypto bedrijf, ponzi, piramide?

Ongeveer een jaar geleden kreeg ik via-via informatie over een net gestart bedrijf die crypto investeringen deden. Het concept was simpel; je stopte er €10.000,- in en na 6 maanden kreeg je tussen de €80.000,- en €100.000,- terug. Het enige wat ik zag waren grote rode vlaggen waar op stond "ponzi-scheme". Toen een vriend van me deze resultaten had geboekt bij dit bedrijf, dacht ik. Nou, laat ik het eens onderzoeken. Ik ben vervolgens langs geweest bij het bedrijf en heb een aantal kritische vragen gesteld over de werkwijze. Ik heb eea economische kennis en het model waar ze mee werken klopte en konden toonbaar mooie resultaten laten zien. Klassiek gevalletje Palm Invest, Madoff etc. etc. etc. dacht ik.
Maar toch, ik kreeg meer en meer verhalen van mooie resultaten. Bovendien gaven de mensen van het bedrijf een contract uit -waarbij je minimaal 10K moest investeren-, je altijd je inleg terug kreeg. Dat ondertekende ze. Nou ik dacht, prima. Ik investeer met geld wat ik kan missen maar ik ben het natuurlijk liever niet kwijt. Nogal naïef maar toch blind gestaard op tevreden referenties met mooie resultaten.
Uiteindelijk heb ik op mijn naam een investering gedaan van 10K in de herfst van 2021 met een looptijd van 6 maanden.
De eerste weken gingen goed, ik kreeg wekelijks keurig een update hoe het ging en welke rendementen behaald waren. Midden december was er de crypto crash, ik belde om te vragen of alles goed was nog.. "geen probleem hoor"! En ik kreeg nog netjes een update.
Toen stopte begin januari de updates. Ik kreeg geen telefonisch contact meer.
Via medewerkers die ik nog wel kon bereiken buiten mijn vaste contactpersoon werd een verhaal verteld dat mijn vaste contactpersoon Tim (fictieve naam even) met zijn Audi RS7 (zeker niet fictief dit merk en type auto) was aangehouden bij een "patserbak-controle" met 20K cash op de achterbank en daarom meegenomen naar het bureau waar zijn telefoon in beslag was genomen.
Grote, cowboy verhalen volgden. Ineens zat Tim op Sint Maarten, kon ie ineens niet bellen want er zou een vlucht gecanceld zijn. Maar de KLM vlucht van die dag vanuit Sint Maarten was netjes geland volgens de Flightradar.
Het verhaal van Tim en zijn crypto bedrijf begon in januari en februari van dit jaar aan alle kanten te rammelen.
Ineens werden investeerders en schuldeisers begin april doorgestuurd naar een nieuw WhatsApp nummer die de administratie regelden. De mensen die reageerde op deze WhatsApp schreven netjes in tegenstelling tot Tim en beloofde dat alle schuldeisers binnen 2 weken hun geld terug hadden. Natuurlijk niet gebeurd.
Er werd ook niet meer op het nieuwe WhatsApp account gereageerd.
Ik belde Tim. Hij vertelde me dat het WhatsApp account een update zou krijgen en maandag weer online zou komen. Toen ik vroeg waar m'n investeringsinleg was zei hij, "ja dat wordt aankomende week overgemaakt".
Telefonisch en via WhatsApp is de belofte "aankomende week wordt het uitbetaald" al vaak gemaakt.
Tot op heden nog niks gezien.

Waar wil ik naar toe?
10K terug zou fijn zijn. Maar ik weet niet precies wat mijn juridische opties zijn. Tevens kun je van een kale kip niet plukken. Ik heb als particulier een investering gedaan bij een bedrijf.
Mocht het echter zo zijn dat dit een ponzi of piramidespel is geweest? (Waar -mag ik wel zeggen denk ik- het alle schijn van heeft) dat Tim, zijn bedrijf en zijn collega's/medewerkers worden gestraft voor hun daden.

Ik heb persoonlijk geïnvesteerd met geld wat ik zou kunnen missen. Al wil ik nog steeds alles op alles zetten om dit te retourneren.
Dit bedrijf heeft veel investeringen binnen geharkt in de tijd dat Crypto volop in het nieuws was, en vooral bij jonge mensen. Ze verkochten een verhaal wat te mooi was om waar te zijn. Hier moeten mensen door in de problemen zijn gekomen.

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag