Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Intrekking verblijfsvergunning bij scheiden?

Het is een ingewikkelde kwestie die ik graag wil voorleggen. Daarbij zijn de volgende punten belangrijk:

- Mijn ex partner is Argentijns
- Ik ben Nederlandse
- We hebben een dochter van 2 geboren in Nederland
- Mijn ex partner heeft een Nederlandse verblijfsvergunning obv huwelijk met een EU burger
- we zijn getrouwd in Spanje

Nu is hij ondertussen in Spanje gaan wonen en zijn we bezig om in Nederland te scheiden. Hij heeft in Spanje nu een nieuwe verblijfsvergunning, ook op basis van zijn huwelijk met mij, een EU burger. Nu zitten wij met verschillende vraagstukken waar we geen antwoord op kunnen vinden. Hopelijk kunnen jullie helpen.

- als we in Nederland scheiden, komt dit dan automatisch bij de Spaanse instanties terecht? Dat zou namelijk erg zijn, want dan wordt straks zijn Nederlandse als ook zijn Spaanse verblijfsvergunning ingetrokken omdat die beide obv een huwelijk met EU burger zijn.
- stel dat we in Nederland scheiden en de Spaanse autoriteiten weten dit niet. Vervolgens wil hij binnen een jaar weer naar Nederland (is de intentie om bij zijn dochter te zijn), kan hij dan makkelijk een nieuwe verblijfsvergunning krijgen?
- hij staat nu nog bij mij op het adres ingeschreven en ook zijn bedrijf waarmee hij factureert staat op mijn adres ingeschreven. Wat gebeurt er met zijn bedrijf als hij niet meer ingeschreven staat? Hij moet zich namelijk uitschrijven, anders krijg ik bepaalde toeslagen niet waar ik recht op heb als alleenstaande moeder.
- kan hij in Nederland op een ander adres ingeschreven staan, en dan recht houden op zijn Nederlandse verblijfsvergunning, ook al werkt hij in het buitenland?

Het is een moeilijke kwestie. Hij spreekt geen Nederlands en heeft hier weinig kans op de arbeidsmarkt. Daarom wil hij proberen om in Spanje iets op te zetten wat goed loopt en vervolgens weer terug in Nederland wonen, zodat hij bij zijn dochter kan zijn. Het zou een ramp zijn als hij hier straks niet meer kan wonen, omdat zowel in Nederland als in Spanje zijn verblijfsvergunning wordt ingetrokken omdat het huwelijk ontbonden wordt.

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag